Yenilenen Google hesabı, arama hizmetinden daha fazlasını sunuyor

Google’ın son zamanlarda attığı her adım beni daha çok şaşırtıyor ve heyecanlandırıyor. Wave ve Buzz‘ın hizmetlerini durdurup Google+ (Google Plus)’ı hayata geçirdiklerinde “işte niyayet Google’dan doğru bir adım” demiştim. Yanılmadığımı gördüm.  Google+’nın dünya genelinde hızlı yükselişi devam ededursun; neredeyse bütün hizmetlerinde birbiri ardına yaptığı radikal yeniliklerle, Google kendini sağlama almaya devam ediyor. Son yaptığı düzenleme ile bunu bir kez daha kanıtladı.  Artık yeni bir hesap açarken GMail adresinizin olması gerekiyor. Bununla da kalmayıp otomatik olarak Google+’a katılıyorsunuz.

Google’ın yaptığı bu radikal yenilik tam olarak; Youtube, Google Docs, Analytics, Google+ gibi bütün hizmetlerini Google hesabınızla ve GMail adresinizle bağlamaya yönelik bir hamle. Böylece artık Google hesabınızla bütün Google hizmetlerini kullanmanız mümkün oluyor. Bu yenilik için yeni üyelik formuna da yeni bölümler eklendi. Yeni bir Google hesabı açarken artık Google+ üyeliğinizde kullanılmak üzere Cinsiyet, Ad Soyad ve Telefon gibi bilgileriniz de isteniyor.

Yeni üyelik sayfasını açtığınızda sizi “Google Hesabınız yalnızca bir Arama hizmetinden fazlasıdır” başlıklı bir yazı karşılıyor ve tüm Google hizmetlerine tek bir kullanıcı adı ve şifre ile erişebileceğinizi söylüyor.

Tabii bu yenilikle gelen zorunluluklar (özellikle zorunlu olarak Google+’a katılmak) herkes tarafından hoş karşılanmayabilir. Bir çoğumuzun Google+ hesabı olsa da hala aktif olarak kullanmaya başlamadık. Belki henüz alışamadık ama dünya çapında büyümesini sürdürüyor. Sonuçta, Google+ şu ana kadar Google’ın yaptığı en başarılı sosyal medya işi. Dikkat ettiğim diğer bir husus ise, öncelikli ziyaretçi profilinin bilişim sektörü ağırlıklı olmasıydı. Bu, biz web tasarımcılar için de heyecan verici bir başlangıç olmuştu. Hemen sonrasında üye sayısındaki artış devam etti. Ancak bir gerçek vardı ki, bir çoğumuz Google Plus’a sadece katılmakla kaldı; ilk birkaç günden sonra neredeyse hiç uğramamaya başladık. Ama sanırım Google’ın bu yeniliğinden sonra Google+’yı artık daha fazla kullanmaya alışacağız.

Kullanıcı sayısı 90 Milyon‘a yaklaştığı söylenen Google Plus, henüz Facebook‘la yarışacak kadar büyümese de; Google’ın bu yeniliği ile büyüme hızına ivme kazandıracağı kesin. Google Plus’ın aktif kullanıcı sayısı ile ilgili  verilere kısa bir süre önce Webrazzi‘de Fırat Demirel’in kaleminden yayınlanan bu yazı ile ulaşabilirsiniz.

GMail için de durum aynı. Bilindiği üzere Google Docs, Google Sites ve Google Groups gibi hizmetleri kullanmak için GMail hesabınızın olması gerekiyor. Bu daha önce GMail harici bir e-mail adresiyle açılan Google hesaplarından bu hizmetleri kullanamayacağınız anlamına geliyordu. Ama artık yeni kullanıcılar için bu engel de ortadan kalkmış oldu.

Google’ın en büyük rakibi olan Facebook’a bir adım daha yaklaşmak için bir sonraki hamlesi ne olacak çok merak ediyorum. Hep birlikte göreceğiz.

1 Yorum

Yanıtla