DISQUS ile yorumlarınızı daha kolay yönetin

Geçtiğimiz hafta farkettiyseniz blogdaki yorum bölümünü değiştirdim. Artık ben de son zamanlarda yaygın olarak kullanılan DISQUS‘ı bloguma ekledim. Disqus, hem site sahiplerine hem de okuyuculara, yorumları daha kolay ve düzenli olarak yönetmesine imkan sağlıyor. 2007‘den beri hizmet veren bu yapıyı WordPress, Blogger, Tumblr, Joomla, Drupal gibi bir çok platformda  kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim, Disqus’ın öne çıkan özelliklerine ve kullanıcılarına sağladığı kolaylıklara…

DISQUS nedir ve avantajları neler?

Disqus, özellikle bloglarda gerçek zamanlı tartışma ortamı sağlayan bir yorum platformu. İlk bakışta blog okuyucularına Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarıyla ya da Disqus hesabıyla giriş yaparak yazılara yorum yapma imkanı veren bir sistem gibi görünüyor. Ama kullandıkça çok daha fazlası olduğunu keşfedip çabuk ısınıyorsunuz.  Disqus’ı kullanan site sayısı 1 milyonu, kullanıcı sayısı ise 66 milyonu çoktan açmış durumda. Ve bu kadar büyük bir işin arkasında küçücük bir ekip var.

Yorumları beğenme, gerçek zamanlı takip etme, farklı bloglara yazdığınız tüm yorumları aynı anda yönetme, sosyal medyada paylaşma, yoruma medya dosyası ekleme gibi özellikler Blog okuyucuları açısından fazlasıyla ilgi çekici.

Blog sahipleri için ise yorum yönetimini kolaylaştıran bir çok avantajı var. Bence bunlardan en önemlisi, herhangi bir Captcha eklentisi kullanmadan spam yorumların önüne geçebilme özelliği. Yapısı dolayısıyla, spam yorumların otomatik olarak gönderilmesi neredeyse imkansız. Bu özelliğinin haricinde, gelişmiş moderatör araçları, kara liste, blog tasarımınıza uygun alternatif tema seçenekleri ve SEO uyumluluğu ile dikkat çekiyor. Öyle ki CNN, Fox News gibi haber portallarının bile dikkati çekmiş ve Disqus’ı sitelerine eklemişler.

Disqus nasıl eklenir?

Siz de birkaç adımda sitenize eklemek isterseniz önce http://disqus.com adresinden kendinize bir üyelik oluşturun. Daha sonra WordPress için admin panelinizin eklentiler bölümünden Disqus’ı aratın ve kurduktan sonra etkinleştirin. Yorumlar bölümüne Disqus için özel bir bölüm gelecektir. Disqus, sitenizdeki tüm yorumları tek tıkla kendi veritabanına taşımanıza da imkan veriyor. Böylece sitenize daha önce yazılan yorumları kaybetmeyeceksiniz.

Disqus’ın tüm özelliklerini bu sayfadan görebilirsiniz.

12 Yorum
  • Ahiretsiz
    Şubat 16, 2012

    güzel

  • Web Tasarım
    Şubat 17, 2012

    güzel bir yazı olmus

  • Amapola
    Nisan 30, 2012

    blogspot da da kullanılabiliyor mu?

  • herbalife
    Nisan 30, 2012

    Güzel makale ve paylaşım için teşekkür ederim. Desqus.com üyeliğim mevcut, bloguma eklemeyi hiç düşünmemiştim. Bu makaleden sonra düşünebilirim.

  • webbamboo
    Haziran 25, 2012

    Ben ekledim blogspota ama ingilizce? mesela buradaki gibi olmasını istiyorum

  • kRsTR
    Temmuz 15, 2012

    bende türkçe yapamadım. ayarlardan türkçe dil seçeneğini seçmemem rağmen  burdaki gibi olmuyor.

  • Ozd Tasarım
    Temmuz 20, 2012

    Arkadaşlar, yorumlarınızı okuyorum ve bir çoğunuzun dil sorunu yaşadığının farkındayım. Küçük bir araştırma yaptım ama konuyla ilgili bir çözüm bulamadım. Belki Blogger ve Blogspot ile ilgili bir sorundur, belki de Disqus’ın son versiyonu ile ilgili. Çünkü ben eski bir versiyonunu kullanıyorum. Sorunun tam olarak neyden kaynaklandığından emin olamadım 🙂

  • Mehmet Ali Çıkrıkçıoğlu
    Temmuz 27, 2012

    Çok Teşekkür ederim Kurulumu tamamladım dil konusunda bende küçük bir araştırmada bulunacağım faydalı bir sonuç elde edersem paylaşırım.

  • Mehmet Ali Çıkrıkçıoğlu
    Temmuz 28, 2012

    Eski wordpress yorumlarını disqus a taşımayı sanırım beceremedim bu konudada bilgi verir misiniz?

  • Melih Kotbaş
    Temmuz 29, 2012

    Disqus’la ilgili yaşadığım bir problem var..Yorum sayısı alanını kaldıramıyorum,bu tasarımın bozulmasına sebep oluyor.Bazı sitelerde baktım yorum alanı yok sadece benim sitemde var.Bunun için gözden kaçırdığım bir ayar mı var acaba?

  • canlitelevizyonlar
    Ocak 2, 2013

    Hocam bir sorum var size, bu yapılan yorumlar kaynak kodunda görünmüyor, bu da google botların siteyi tararken bu yorumları görmemesi anlamına geliyor sanırım? benim için herşeyden önemli olan şey google ve diğer arama motorlarının kaynak kodunu tararken bu yorumları da indexlemesi, bunu nasıl yapabiliriz?

  • Mehmet ASLANI
    Ocak 8, 2013

    Kullanyorum güzel bir eklenti..

Yanıtla