Open Sans’ı neden çok sevdik?

Font-face özelliğini kullanmaya başladığımızdan beri bir süredir web sitelerinde yeni bir trend var: Web font kullanımı. Hayatımızda font-face yokken Arial font ailesi ile başladığımız yolda, tahminimce baskı tasarımcılarının internet işleri yapmaya başlaması ve font-face kullanımının aynı döneme denk gelmesi ile web siteleri Helvetica ile tanıştı.

Zamanla web sitelerinde tipografinin daha çok önem kazanması, yazı tipi kullanımında yeni kurallara ve yenilikçi font arayışlarına yol açtı. Web sitelerinde Serif – Sans Serif yazı tiplerinin dengeli kullanımı ya da aynı font ailesine ait kalın ve ince yazı tipinin birlikte kullanılmasıyla yeni web font trendleri ortaya çıktı. 2011 yılına gelindiğinde ise açık kaynaklı geliştirilen ve Google Fonts’da ücretsiz kullanıma açılan Open Sans, internet ortamında hızlıca yaygınlaşıp yeni web trendi halini aldı. Ben de dahil birçok web tasarımcı ve geliştirici artık neredeyse tüm işlerinde Open Sans yazı tipini kullanıyor.

Open Sans - font family | Ozd Tasarım

Google, Open Sans’ı “vurgulu, açık formlu, kullanıcı dostu” olarak tanımlıyor. Peki biz Open Sans’ı neden çok sevdik? 

Open Sans’ı bu kadar çok sevmemizin birçok nedeni var:

– Sans-serif, sade ve modern çizgileriyle şık tasarımlar için uygun olması,

– Tüm tarayıcılarda (ve mobil ekranlarda) sorunsuz ve rahat bir okuma deneyimi sunması,

– Toplamda 10 farklı kalınlık ve italik kullanım seçeneği ile kusursuz web tipografisi için yeterli ve ideal bir font ailesi olması,

– Türkçe karakter ve latince olmayan karakterleri de destekliyor olması,

– Flat arayüz tasarımları ile çok uyumlu bir yazı tipi olması,

– Ücretsiz olması.

Open Sans için “Modern web’in Arial’ı” desek yanlış olmaz sanırım. Öyle görünüyor ki daha iyisi çıkana kadar ben Open Sans’tan vazgeçmeyeceğim. Siz de Google Fonts ‘a giderek Open Sans’ı deneyebilir ve sitenizde kullanabilirsiniz.

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla