Bruce Lee’den freelance çalışanlara tavsiyeler

Bruce Lee müthiş bir dövüş sanatları ustasıydı. İşine olan bağlılığı, azimli ve disiplinli çalışma tekniği ve yaşam tarzı ile kendi ismini yaşadığı çağın ötesine taşıyacak bir felsefeye, bir düşünce tarzına dönüştürmeyi başardı. Dolayısıyla Bruce Lee’nin öğretileri bugün yalnızca dövüş sporlarına değil, freelance iş hayatına da ilham kaynağı oluyor.

Bruce Lee’nin sözlerinden çıkarımla, freelance çalışanları başarıya ulaştıracak tavsiyeleri 5 ana başlık altında toplamak mümkün.

Zamanı boşa harcama

Aynı anda birden fazla işle uğraşan freelance çalışanların boşa harcayacağı zaman yok. Yapabileceğimiz tek şey kendimize boş zaman yaratmak. Peki nasıl? Bruce Lee “Önemsiz şeylerden kurtulun” der. Çok basit örnekle; bir markette kasa sırasındayken, metronun gelmesini beklerken ya da metrobüste karşıya geçerken… kısacası beklerken, akıllı telefonlarınızda Candy Crush oynamak yerine bir sonraki blog yazınızı düşünebilir, Evernote gibi mobil uygulamalar kullanarak yeni yazınızın olası ana başlıklarını not edebilirsiniz…

Hayatı seviyorsanız, zamanınızı boşa harcamayın. Çünkü hayat, zamandan ibarettir.

 

…Ya da tasarım bloglarını takip edebileceğiniz mobil uygulamalar ile, beklediğiniz zamanı işinizle ilgili yeni bir şeyler öğrenerek değerlendirebilirsiniz. Hayatınızda kendinize ekstra zaman yaratacak anlar sınırlıdır. Bu yüzden, fırsatını bulduğunuzda kaçırmayın.

Her zaman kendin ol

Bruce Lee “Her zaman kendiniz olun, kendinizi ortaya koyun ve kendinize inancınız olsun. Sakın dışarıdaki dünyadan başarılı bir kişilik seçip onu taklit etmeye kalkmayın.” der. Bu öğretiyi iş hayatımıza uygulamak çok da zor değil. Çalıştığınız sektörden başarılı isimleri takip edebilir, onlardan bir şeyler öğrenebilir hatta esinlenebilirsiniz de. Ama kendi tarzınızı yaratmak için asla taklit etmemelisiniz. Bruce Lee de hocası Ip Man Wing Chun’dan birçok teknik öğrendi, kendi tekniğini geliştirirken ondan esinlendi ama asla taklit etmeden dövüş sanatlarında eşsiz bir konuma yükseldi. Ve bu kararlılığını zamanında şu sözlerle açıklamıştı:

Öğretmen size gerçeği sunan kişi değildir, o sadece bir kılavuzdur. Onun işaret ettiği gerçeği, her öğrencinin kendi başına bulması gerekir.

Hatalarından ders çıkar

İş hayatında kendinizi geliştirmeye devam ettikçe edindiğiniz yeni bilgileri çalışmalarınıza uygularken elbette kaçınılmaz olarak hata yapacaksınız. Bu hataları fırsata dönüştürmenin tek yolu hatanızı kabullenip ondan ders çıkarmak olmalı.

Hatalar affedilmez değildir. Yeter ki onları kabullenecek cesaretiniz olsun.

İlk hatadan çıkardığınız dersten sonra aynı hatayı ikinci defa yapmamak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

Asıl işine odaklan

Hizmet verdiğiniz alanı genişleterek iş imkanlarını çoğaltmak için işinizle bağlantılı diğer alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ama freelance kariyerinizde size uzun vadede gerçek başarıyı kazandıracak şey, uzmanlık alanınız olan asıl işinize odaklanmaktır.

Bir defada on bin tekme çalışmış birinden korkmam, bir tekme için on bin defa çalışmış birinden korkarım.

Örneğin; freelance web tasarım işi yaparken bir yandan da kendinizi broşür tasarımı konusunda geliştirip müşterilerinize bu hizmeti vererek de ek gelir elde edebilirsiniz. Ama asıl işinizin web tasarım olduğunu ve bu konuda uzmanlaşmanız gerektiğini asla unutmamalısınız. Sektörde isim yapmanın yolu, her zaman asıl uzmanlık alanınızda lider olmak için çaba sarf etmekten geçer. Ancak o zaman ünvanınızın sonuna “uzman” kelimesini ekleyebilirsiniz.

Daha az düşün, daha çok çalış

Bruce Lee’nin en ünlü sözünden ilham alarak, “bir işte yol almanın sırrı, düşünmekle zaman kaybetmeyip çalışmaya başlamaktır” diyebiliriz. Çalışmaya başladıktan sonra yaptığınız şey ise daha fazla çalışmak ve işinizi bitirmek olacaktır. Yani, yeni bir iş aldığınızda ne yapacağınızı düşünmekle çok vakit kaybetmeden hemen bir yapılacaklar listesi (to-do-list) hazırlayarak işe koyulabilirsiniz. Böylece çalışmak ve bitirmek için daha çok vaktiniz olacaktır. Atalarımız da boşuna dememiş “başlamak bitirmenin yarısıdır” diye. Ama bu konuda en doğru tespiti yapan kişi Bruce Lee’dir:

Bir şey üstünde çok fazla düşünürseniz, onu yapmanız giderek zorlaşır.

Bruce Lee’nin diğer sözlerini de okuyun; alınacak çok ders, iş hayatınıza uygulayabileceğiniz çok tavsiye olduğunu göreceksiniz.

Kaynak: http://www.guerrillafreelancing.com/business-tips-from-bruce-lee/

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla