Gelecekte web tasarım kariyeriniz garanti altında mı?

Web tasarım ve web programcılığı, hızla gelişen teknolojisiyle son zamanlarda çok fazla değer kazanarak saygı duyulan bir meslek haline geldi.  Peki hızla gelişmeye devam eden web tasarım işi gelecekte ne durumda olacak? Bundan 10 yıl sonra web tasarımın geleceği noktayı kestirebiliyor musunuz?  Gelecekte de sektördeki yerimizi koruyabilmek ve kariyerimizi garanti altına alabilmek için neler yapmalıyız? Bu makalede, web tasarımın bugünkü halinden yola çıkıp yeni teknolojileri değerlendirerek, bir kaç yıl sonrasına kendimizi hazırlamanın yollarını arayacağız.

Günümüzün web trendi

Aslında “trend” dediğimiz şey, sadece gelip geçici bir moda olarak ifade edebileceğimiz bir kavramken, günümüzün web trendi olan sosyal medya sayesinde, internet dünyasında bambaşka bir anlam kazanarak kalıcı bir yer edindi. Myspace ile birlikte küçük bir eğlence olarak hayatımıza giren sosyal medyanın, Facebook ve Twitter‘la birlikte geldiği noktaya bakın. Artık neredeyse günlük hayatımızın tamamına hakim olan ve maddi değerleri milyarlarca dolarla ifade edilen bu siteler sayesinde, sürekli olarak çevrimiçi yaşayan insanlar haline geldik. Sosyal medya internet dünyasında  o kadar önemli bir rol oynuyor ki, Google gibi dünyanın en büyük arama motoru bile bu trende ayak uydurmak için algoritmasını sosyal medyaya göre yeniden uyarlayarak güncelledi. Sosyal medyanın bir parçası diyebileceğimiz bloglar da günümüzün diğer önemli web trendini oluşturuyor. Neredeyse bütün internet kullanıcılarının bir blogunun olması, içerik yönetim sistemlerinin önünü açarak, WordPress’i dünyanın en çok kullanılan CMS‘i haline getirdi.

Sonuç olarak, daha uzun bir süre hayatımızda yer alacağı kesinleşen sosyal medya ve içerik yönetim sistemlerini iş alanımıza dahil etmek, biz web tasarımcıların geleceğini garanti altına almak açısından doğru bir adım olacaktır.

Ayrıca arayüz tasarımı konusunda da kendimizi yenilememiz gerektiğinden, web tasarım trendlerine de göz atmamızda fayda var.

Şu anda ve gelecekte tasarım trendleri

Görsel anlamda sürekli değişen web tasarım trendlerini yakından takip etmek ve uygulamak da bizim güncel kalmamızı ve kendimizi otomatik olarak geleceğe hazırlamamızı sağlayan bir çalışma şeklidir. Web tasarımda şu sıralar en çok göze batan trendleri dikkate alarak, en azından bir kaç yıl bu konuda nelere önem vereceğimizi anlayabiliriz.

Yazı tipi değişikliği

sIFR ile başlayıp bir süre Cufon ile devam eden, son olarak da CSS’in en güzel yeteneklerinden biri olan @font-face ile uygulaması iyice kolaylaşan bir teknikle web sitelerinde sistem fontlarının haricinde, alışılmışın dışında yazı tipleri kullanmak mümkün. Ve bu, son zamanlarda -özellikle de bloglarda- çok sık kullanılan bir teknik haline geldi. Bu teknik sayesinde, web tasarımda tipografinin öneminin daha çok arttığını söyleyebilirim. Hatta öyle ki, web tasarım tipografisi de başlıbaşına bir trend olarak değerlendirilebilir. Bizi, sIFR ve Cufon için kullanmak zorunda kaldığımız Flash ve Javascript zahmetinden kurtararak, sadece küçük bir CSS özelliği ile yazı tipi değişikliğini sağlayan @font-face’in gelecekte de uzun süre kullanılacağını, belki de bu yeteneğin geliştirilerek, bize bu konuda daha esnek çalışma yapma imkanı sağlayacağını tahmin ediyorum.

Baskı tasarım tarzı


İngilizce’de Print to web diye tabir edilen baskı tasarım tarzı, yani kitap ve gazetedeki tasarım düzenini web sitelerine uyarlamak son zamanlarda çok fazla gördüğüm tasarım trendlerinden biri. Özellikle içerikle uygun olarak doğru kullanıldığında çok şık ve okunaklı siteler oluşturulabiliyor. Sayfa düzeninin gazetelerdeki gibi sütunlardan ve manşetlerden oluştuğu, arka plana kağıt dokusunun döşendiği bir arayüze siz de bloglarda sık sık rastlayabilirsiniz.

Gelecekte, CSS 3’ün çoklu arka plan (multiple background) yeteneği ile bu tarz doku kullanımının yaygınlaşacağına inanıyorum.

Web sitelerine kişilik kazandırma


Bu konuyu “Özgünlük” başlığı altında da toplayabilirdik aslında. Ama tam olarak söylemek istediğim şey özgünlükten ziyade, web sitelerine kendine has özellikler katarak bir kişilik kazandırmak. Transparan flash animasyonlarla yapılmış hareketli ve sesli site asistanları, karikatürize yaratılmış site maskotları ya da tamamıyla illüstrasyon tekniğiyle hazırlanmış site arayüzleri ile siz de zaman zaman karşılaşıyorsunuzdur. Belki de bu çalışmalar gelecekte yapay zekaları ile isteklerimize ve ihtiyacımıza göre bizi yönlendirecek olan sitelerin ilk ve en ilkel adımıdır. Önem vermekte ve bu tarz web tasarım çalışmalarının içinde yer almakta fayda var.

Web teknolojilerinin yakın geleceği

Web 3.0‘a yavaş yavaş giriş yapmaya başladığımız şu dönemde, mevcut kodlama ve programlama dilleri, çok yakın bir gelecekte yeni nesil web siteleri için yetersiz ve ilkel kalacak. Peki bir süredir adlarını duyduğumuz, hatta bazı sitelerde kullanıldığını gördüğümüz yeni web teknolojilerini ne kadar tanıyorsunuz?

Html 5 ve CSS 3


Kısa bir süre sonra Xhtml’i terk ederek geçiş yapacağımızı tahmin ettiğim Html 5, o kadar hızlı bir çıkış yaptı ki, yetenekleri ve kullanım kolaylığıyla Flash‘la karşılaştırılmaya başlandı. CSS 3 ile birlikte kullanımıyla hiç Flash ya da Javascript kullanmadan animasyonlar, hatta oyunlar bile yapıldığını göstererek, şimdiden rüştünü ispatladı bile. Özellikle video oynatma gibi tarayıcı bazlı işlemlerde çok başarılı olduğu kesinleşen Html 5’i ve web tasarımda yıllardır özlemini çektiğimiz kolaylıkları getiren CSS 3’ü tamamıyla kullanmaya başlamak için bütün tarayıcıların desteklemesini beklemek gerekiyor. Ama siz şimdeden öğrenmeye başlasanız iyi olur. Çünkü Html 5 ve CSS 3 ile yapılmış bir çok web sitesi yayına girmeye başladı bile. Yakın gelecekte elbette Flash tamamen ölmeyecek ama bir çok uygulama ve animasyon için Html 5’i Flash’a tercih edeceğimiz kesin.

Mobil tasarım


Mobil cihazlar bir trend mi yoksa zamanımızın vazgeçilmez bir ihtiyacı mı, yoksa her ikisi de mi tartışılabilir. Ancak tartışılmayan bir gerçek var ki, mobil cihazların hayatımıza girmesiyle, web tasarımcılara yepyeni bir iş alanı doğdu ve büyümeye devam ediyor: Mobil tasarım

Diğer markaların mobil cihazları bir yana dursun, iPhone ve son olarak da iPad’in hayatımıza hızlı bir şekilde girmesi ve yaygınlaşması, daha küçük ekranlar için web tasarımı yapmak zorunda kalacağımızın en büyük göstergesi. Henüz bütün mobil cihazların web teknolojileri kararlı çalışmıyor olabilir, ama çok yakında bu sorunu gidereceklerine ve mobil tasarımın öneminin daha da artacağına eminim.

Şimdiden internette, web sitelerini otomatik olarak mobil cihazlara göre uyarlayan online hizmetler baş göstermeye başladı bile. Ben de bir süre önce, mobil web uyumlu wordpress temalarını blogda yayınlamıştım. Konuyla ilgili bir an önce deneyim kazanmaya başlasınız iyi olur.

Müşteriye daha çok özellik, daha çok kolaylık


Geçtiğimiz bir kaç yıl içinde WordPress‘in kullanıcılarına sunduğu özellikleri bir düşünün.  Kullanıcı dostu yönetim paneli sayesinde, site üzerinde kolayca düzenleme ve değişiklik yapma imkanı sunan WordPress’in bu kadar çok sevilmesine şaşmamalı. Müşteriler de internetteki bu gelişmelerden haberdar olsa gerek, artık web tasarımcılardan daha fonksiyonel siteler ve kendileri tarafından kolayca düzenleme imkanı istiyorlar. Sitedeki yazıları, renkleri ve resimleri web tasarımcıya ihtiyaç duymadan değiştirebilecekleri site isteyen müşterilerin sayısındaki artışın siz de farkındasınızdır herhalde.

Web geliştiricilerinin sosyal medyadan sonra üzerinde çok çalıştığı konunun içerik yönetim sistemleri olduğunu da göz önünde bulundurursak, gelecekte daha çok yaygınlaşacağını ve değer kazanacağını görmek hiç de zor değil. Bu nedenle en çok tercih edilen CMS’lerin başında gelen WordPress’te uzmanlaşarak, müşterinizin bu konudaki taleplerini karşılayabilirsiniz. Yoksa gelecekte, onların sizden istediği özelliklere sahip basit bir tanıtım sitesini bile yapamayacak kadar ilkel kalabilirsiniz.

Geleceğin web tasarım işi

Web tasarım trendlerini ve yeni teknolojilerine değinerek, web tasarım kariyerimizin geleceğini garanti altına almak için kendimizi nasıl güncel tutabileceğimize uzun uzun baktık. Anlatım olarak biraz sıkıcı mı oldu ne?!:) Buraya kadar okuyabildiyseniz, sonrasının konu itibariyle de daha keyifli olacağını söyleyebilirim. Çünkü şu noktadan itibaren, gelecekte daha fazla kazanç sağlayabileceğiniz iş taktiklerinden söz edeceğim.

Freelance’in yaygınlaşması


Web tasarım işiyle bir gelecek kurmak istiyorsanız, bu mesleğin gittiği yolu takip etmek ve gelişmelere ayak uydurmak zorundasınız. Bu sektördeki en büyük gelişme, bildiğiniz üzere son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve ciddiye alınan “freelance çalışmak” oldu. Bunun sebeplerinden daha önce bahsettiğim için tekrar uzun uzun anlatmayacağım. Çünkü sadece freelance çalışmaktan söz etmek istemiyorum. Şahsen freelance web tasarımın geleceğinin daha iyi olduğunu düşünmekle birlikte, maaşlı ve tam zamanlı bir ofis çalışanı olsanız bile, kariyerinizin geleceği açısından freelance web tasarım alanında da yer almanız gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle, freelance çalışanların vazgeçilmesi olan bir web tasarım bloguna sizin de sahip olmanız ve düzenli olarak bilgi birikiminizi blogunuzda paylaşmanız,  yeni iş görüşmelerinizde ve mevcut iş ortamınızda itibarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca, fırsatınız varsa boş zamanlarınızda freelance çalışarak kazancınızı artırabilir, ek gelir kaynaklarından faydalanarak da kendinize günlük kazanç sağlayabilirsiniz.

Daha az müşteri, daha az kişisel site, daha çok satış


İçerik yönetim sistemlerinin artmasıyla kişisel site sahibi olmak iyice kolaylaştı. Dolayısıyla, kişisel site isteyen müşterilerinizin sayısında azalma olması doğal. Sadece bir kaç dakikada kolaylıkla kurulan WordPress sayesinde, bir çok insanın site ihtiyacı fazlasıyla karşılanabiliyor. Böyle olunca da kişisel site tasarım ücretlerinde fazlasıyla bir düşüş söz konusu.Yine de bunu fırsata çevirmeniz mümkün. Freelance tasarımcılar için ek gelir kaynaklarında da bahsettiğim Themeforest gibi siteler, hazır site template’lerinizi ve WordPress temalarınızı satma ve doğru tabiriyle sürümden kazanma imkanı sunuyor. Bu fırsatı değerlendirerek, kişisel site sahibi olmak isteyenlerin rağbet ettiği hazır temalar aracılığıyla hatrı sayılır ekstra kazanç sağlayabilirsiniz.

Web tasarımın geleceğinde, müşterileri daha fazla kişisel düzenleme imkanı, sizi ise bu konuya daha fazla odaklanma süreci bekliyor.

Dışarıya açılma


Yerel müşterilerle ve tanıdığınız insanlarla çalışmak, web tasarım işinde iyi bir başlangıç olabilir. Ancak işinizi büyüterek kariyer sahibi olmak istiyorsanız artık gözünü dışarıya dikmelisiniz. İnternetin büyümesiyle dünyanın küçülüyor olması, size bir çok yoldan dışarıya açılma imkanı sağlıyor. Sosyal medya ve freelance iş ilanlarını takip etmek bu yollardan ilk aklıma gelenler. Artık müşterilerin de freelance çalışma anlayışını benimsediği bir zamanda yaşıyor olmamız, onlarla yüzyüze görüşme zorunluluğumuzu da ortadan kaldırdığından, dışarıdan müşterilerle çalışmak için önümüzde her hangi bir engel kalmıyor. Çoğu zaman cep telefonu, e-mail ve özel durumlarda ise Skype ve Messenger gibi programlarla sesli-görüntülü görüşmeler yaparak, müşterilerinizle sürekli olarak iletişim halinde olabilirsiniz.

Eğer iyi derecede İngilizce’niz varsa, yurtdışından yabancı müşteriler bulmanız çok daha kolay aslında. Çünkü yurtdışında, web tasarım sektöründe freelance çalışmak çok daha yaygın ve ücretler de bizdekinden daha yüksek.

Gelecekteki kişisel projeleriniz


Genelleme yapacak olursak, şu sıralar her web tasarımcının kişisel projesi aynı aslında: blog yazmak. Kurulum ve kullanım kolaylığı, amacı doğrultusunda hedef kitleye ulaşma rahatlığı, web tasarımcıların blog sahibi olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor. Gelecekte de bloglar kişisel projelerimiz olarak kalmaya devam mı edecek, yoksa bizi yeni bir web uygulaması mı bekliyor, bunu şimdiden kestirmek güç. Ama bildiğimiz bir gerçek var ki, kişisel projelerimizi erteleyerek geleceğe yatırım yapmamız zor.

Bugün bir web uygulaması, tek bir kişi tarafından bir kaç ayda yazılımı ve tasarımıyla birlikte ortaya çıkarılabiliyor. Eğer sizin de kişisel bir projeniz varsa, üstüne gitmekten ve imkanınız doğrultusunda yatırım yapmaktan çekinmeyin. Yaptığınız yatırımın gelecekte size fazlasıyla getirisi olabilir. Bu proje, büyük bir interaktif web uygulaması olabileceği gibi, küçük bir jQuery eklentisi ya da WordPress plugini de olabilir. Yeter ki kişisel projelerinize önem verin ve bir an önce tamamlayıp insanlara ulaştırın.

Sonuç

Web tasarımın geleceği, zamanın da ötesinde tahminimizden daha hızlı ilerliyor. Takip etmemiz gereken bir çok yeni teknoloji ve trendler, uymamız gereken çalışma yöntemleri ve koşullar var. Teknoloji ile bağlantılı olduğu için bir çok endüstrinin aksine, web tasarımın geleceğini tamamıyla tahmin edebilmemiz çok zor. Ancak geleceğimizi garanti altına almak için, sürekli olarak kendimizi güncel tutmamız gerektiğinden emin olmalıyız.

12 Yorum
  • webmaster seo
    Eylül 26, 2010

    gerçekten çok büyük bir keyifle okudum yazınızı. Ellerinize sağlık… Sanırım ben bundan 10 yıl sonra web tasarım işinden tamamen kopmuş olacağım (:

  • web tasarım
    Ekim 5, 2010

    Valla bu güzel paylaşımları yorumsuz bırakmak olmazdı. Ayıp olurdu. Çok teşekkürler… Makaleleri keyifle okudum. 🙂

  • Kubilay Seo
    Kasım 1, 2010

    Kullanıcı ile sektörün bir parçası olmak arasında bir yol ayrımında olduğum bir dönemde keyifle okudum, Sektöre olan ilgi ve alakamı perçinledi.
    Emeğnize sağlık .

  • Ozd
    Kasım 1, 2010

    Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Yazıyı beğendiğinize sevindim.

  • AriSoft Web Programlama
    Aralık 2, 2010

    Gerçekten teşekkürler yazı için çok başarılı bir yazı olmuş bizi de erken uyardığınız ayrıca teşekkürler

  • Ahmet Öz
    Mayıs 20, 2011

    Ben web tasarım okuyacaktım ama vazgeçtim.Yapılacak bi meslek değil bence.İlerki yıllarda herşeyi programlar kendi yapacam sürükle bırak yöntemiyle.Web tasarım mesleği şimdiden öldü.Hazır çalma kodlar,hazır şablonlar vs…

  • Yusuf Blymz
    Ocak 5, 2012

    Hocam güzel bilgiler teşekkürler.

  • f1234
    Ocak 29, 2012

    Hazır scriptler,hazır tasarımlar işi batırdı. Zaten harçlıklarını çıkartmak istiyen çocuklar(ilkokul ve liseli ) arkadaşlar piyasayı batırdı. En kolay ikinci iş web tasarım oldu artık. Okumayan adam eğitim setine bakıp grafik tasarım öğreniyo, varmı bundan kötü bi meslek? Bu mesleği benim gibi okuyup sonradan pişman olmayın. Yani okumadanda öğrenildiğine  göre bırak gitsin 2sene sonra 5tl’ye web sitesi yaptırılır. 5 Tl’ye site tasarımı yapılır olacak

  • Omer Senol
    Mart 14, 2013

    İşin kolaylaştığı konusunda yapılan yorumlar doğru gibi görünse de çok gerçekçi değil. Internet dünyasının sürükle bırakla kolay ulaşılır olduğu doğru. Ancak profesyonel yapılar üretmek, sürüdürülebilir olmak, düzenli

  • onderrr
    Şubat 23, 2015

    Web işinin geleceği konusu her meslek ile aynıdır. İşinizi sever, sosyal ilişkiler kurmakta zorlamazsanız işleriniz yolunda gider.

    İhtiyaç oldukça da yeni şeyler öğrenirsiniz. İşte bu kadar. Gerisi şans ve nasip işi…

Yanıtla