Freelance tasarımcılar için ek gelir kaynakları

Kendimden biliyorum, freelance web tasarımcılar olarak bazen o kadar yoğun oluyoruz ki, bir kaç projeyi birden aynı anda almak zorunda kalınca neredeyse kendimize ayıracak hiç zaman bulamayabiliriz. Bir de üstüne tam zamanlı çalıştığınız bir iş yeri varsa, freelance işleriniz için uykunuzdan fedakarlık etmek durumunda kalırsınız. Ama bazen de tam tersine haftalarca boş zamanımız olabiliyor. Böyle dönemlerde boş oturmaktansa, freelance tasarım işi konusunda değerlendirebileceğiniz çok güzel alternatifler var aslında.

Ve bu alternatif işlerin en ilgi çekici iki yönü:

1. Sorumlu olduğunuz bir müşteri olmadan çalışmanın verdiği rahatlık.

2. Kazancın devamlılığı.

Freelance tasarımcılara böyle güzel iki nimeti sunan ek gelir kaynakları nelermiş, bir bakalım:)

Grafik Tasarımı satmak

İnternetin en büyük tasarım marketi olan Envato, dünya çapında freelance tasarımcılar için büyük bir gelir kaynağı. Ve Envato zincirinin en büyük halkalarından bir tanesi olan Graphicriver.net, son zamanlarda ülkemizde de web tasarımcıların gözdesi olmuş durumda.

Boş zamanlarda buton, ikon, form gibi ara birim tasarımlarını satışa çıkarıp Envato ile iş ortaklığı çerçevisinde hatrı sayılır bir gelir elde ediyorsunuz. Hatta dünyanın en iyi freelance tasarımcılarının bu siteden elde ettiği gelir, göz ardı edilecek gibi değil. Aşağıdaki resimden de görebileceğiniz gibi, sadece bir yazı efekti 4 $’dan  şu ana kadar 2209 defa satılarak yaklaşık 10.000 $ kazandırmış. Kazancın %40’ının tasarımcıya ait olduğunu da dikkate alırsak, Photoshop’ta hazırladığınız küçük bir yazı efektinden 4000 dolar kazanmanız mümkün.

Graphicriver‘da buton, ikon, font, doku, ara birim elementleri, vektörel grafikler ve 3 boyutlu objeler gibi her türlü tasarımı satışa çıkarabiliyorsunuz. Siteye 20$ depozito karşılığında üye olarak, hemen tasarım satmaya başlayabilirsiniz. Kazancınız en az 50 $’a ulaştığında ise, paranın hesabınıza aktarılması için talimat verebiliyorsunuz. Ancak üyelikte ve satılan tasarımlarda, sitenin oldukça titiz davrandığını da söylemem gerekiyor. Bununla ilgili bütün kurallara ve kullanıcı sözleşmesine siteden ulaşabilirsiniz. Ayrıca yeni başlayanlar için yardımcı niteliğindeki Getting Started sayfasına bakmanızda fayda var.

Tema Tasarımı Satmak

Hazır web sitesi ya da tema tasarımlarınızı satabileceğiniz Themeforest‘ın ise ilginizi daha çok çekeceğinden eminim. Çünkü Themeforest, Envato şirketinin en çok kazandıran sitesi. Themeforest’ta; ister Html&CSS olarak herşeyiyle hazır web sitesi, ister WordPress, Joomla gibi sistemler için tema tasarımı, isterseniz de PSD formatında arayüz tasarımı gibi her türlü tema tasarımınızı satabilirsiniz. Ve freelance tasarımcıların bu siteden elde ettikleri kazanç insanı şaşırtacak derecede yüksek. Öyle ki sadece bu siteden geçinmeyi bırakın, zengin olan freelance web tasarımcıların olduğunu biliyorum.

Yukarıdaki resimde sadece 42 $ değerindeki 1 tema şu ana kadar 2747 defa satın alınarak, 115000 (yazıyla yüzonbeşbin) $’dan fazlasını kazandırmış. Ve bununla da bitmiyor tabi. Örnek olarak aynı tasarımcının profilini incelediğinizde 27 temasını satarak şu ana kadar 500000 dolar kazandığını görünce ağzımızın açık kalmaması imkansız:)  Yani diyeceğim şudur ki; ne yapın edin, bir an önce bu sitelere üye olarak boş zamanlarınızda tasarım yapıp satın. Unutmadan belirtmem gerekiyor yalnız; Themeforest’a tema kabul ettirmek, tahmin ettiğinizden de zor. Zira moderatörler web tasarımında çok bilgililer. Bu nedenle tema tasarımlarınızın satışa sunulması için, web tipografisi, renk kontrastı, html kodlamasındaki semantik ve hiyerarşik düzen gibi bir çok önemli kriterlerde moderatörlerden geçerli not alması gerekiyor. Yine de bu sizi korkutmasın. Tam aksine Themeforest’a tema kabul ettirmek için yapacağınız çalışmalar, size web tasarımında uzman seviyeye yükselmeniz için gerekli olan bütün tecrübeyi kazandıracaktır.

Bloglardan reklam geliri elde etmek

Son zamanlarda, web tasarım bloglarının sayısındaki artışın siz de farkındasınızdır. Web tasarım blogları, web tasarımcının bu pazardaki itibarını artırmasının yanında, tasarımcıya reklam geliriyle de ek kazanç sağlıyor. Blogunuzun Sponsorlar bölümüne alacağınız reklamlarla, en azından hosting, domain gibi giderlerinizin yıllık maliyetlerini karşılayabilirsiniz. Bu nedenle hala bir blogunuz yoksa, en kısa zamanda bir blog açın ve yazmaya başlayın. Belli mi olur belki de Webrazzi gibi Türkiye’nin en büyük bloglarından biri haline gelir ve sadece reklamlardan ayda binlerce dolar kazanmaya başlarsınız.

Stok foto satmak

Henüz ülkemizdeki web tasarımcılar arasında yaygın olmasa da, dünyada en çok stok foto satışı yapanların başında fotoğrafçılarla birlikte freelance tasarımcılar gelmekte. Siz de istockphoto.com, fotolia.com gibi dünyanın en büyük stok foto siteleri için çekimler yapabilir ve kendinize ek gelir kaynağı oluşturabilirsiniz. Stok foto sitelerinde satış yapmak için illa fotoğrafçılıkla ilgilenmenize de gerek yok aslında. Fotoğraf haricinde web tasarımla ilgili illüstrasyonlarınızı ve video çalışmalarınızı da bu sitelerde satabilirsiniz.  Her ne kadar yaygın değil desem de, özellikle Fotolia‘nın sadece Türkiye’ye özel sitesinin açılması, yavaş yavaş bu ilgi alanının da ülkemizde genişlediğini gösteriyor sanırım.

Eğer boş zamanlarınızı yukarıda anlattığım yollarla değerlendirerek, kendinize ciddi anlamda güzel kazançlar sağlayabilirsiniz. Freelance tasarımcılar için ek gelir kaynağı olarak aklıma gelenler bunlar. Sizin de bildiğiniz başka gelir kaynakları varsa yorum olarak paylaşmanızı bekliyorum. Bol kazançlar dilerim:)

10 Yorum
  • meriç guzel
    Temmuz 5, 2010

    işte budur!tek kelimeyle harika bir yazı.

  • m.ali
    Temmuz 8, 2010

    tam benlikmis sagol:)

  • volkan
    Temmuz 14, 2010

    gerçekten kusursuz tasarımlar var fakat sandığınız gibi bi para mevcut değil zaten site her satıştan ortalama %60 ını kendi alıyor gerisi size kalıyor.

    zaten düşünün ki o kusursuz tasarımlar bile maksimum 50 dolardan gidiyor e %60 siteninse sana ne kaldı.?

    ne olursa olsun arada bi hesabından ekstra dan 200-300 dolar
    görmek bazen hayat kurtarabilir..

    neyse kolay gelsin.

    • Ozd
      Temmuz 14, 2010

      dediklerinize kısmen katılıyorum. ancak göz ardı ettiğiniz nokta şu ki, tasarım 50 dolar olduğu için defalarca satılıyor ve normal değerinden kat kat daha fazla kazandırıyor. örnek olarak 42 $ değerindeki bir tema 2800 defa satılarak toplam 115000 $ kazandırmış. bunun %40’ı yani yaklaşık 50000 (ellibin) doları tasarımcıya aktarılıyor. başka hiç bir yerde yalnızca bir temadan bu kadar para kazanamazsınız sanırım:)

      örnekte geçen satış rakamlarına bakabilirsiniz: http://themeforest.net/category/wordpress?sort_by=sales_count&type=files&page=1&categories=wordpress

  • Burak Üçüncü
    Temmuz 31, 2010

    Harika yazı. Blogunuzun takipçisiyim bu günden itibaren. Başarılar dilerim.

  • Faruk Akhan
    Eylül 18, 2010

    Gerçekten çok faydalı bir bildiri.Teşekkür ederim.Lakin tasarımlarımızı İngilizce hazırlamamız satışını daha çok kolaylaştıracaktır.

  • onur sever
    Şubat 27, 2011

    biz de şu sıralar bu işe başlamayı düşüğnüyoruz bi arkadaşıomla. sadece css$html ile kodlanmış temalar satmak mümkün mü acaba?

  • ömer
    Eylül 27, 2011

    webrazzi olmak tesadüf değildir.

  • Inan-nurhak
    Mart 9, 2012

    arkadaslar merhaba,

    3d modelleme birim fiyati nedir piyasada bileniniz var mi acaba?

Yanıtla