Google’ın yeni versiyonu Caffeine ile SEO mantığı değişti

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, rakiplerine karşı olan üstünlüğünü bir gömlek daha büyütmek istiyor olacak ki  geçtiğimiz günlerde yeni algoritması Caffeine‘i devreye soktu. Caffeine’in hayata geçirilmesinin hemen akabinde, ilgili mecralarda tek bir konu tartışılıyor: Google SEO‘da ne gibi değişiklikler olacak? SEO ayarlarının, web tasarım sektöründe başlı başlına bir hizmet haline geldiği günümüzde, Google‘ın bu denli radikal bir girişimle SEO mantığında değişikliğe gitmesi hepimizi heyecanlandırdı. Bu değişim, özellikle benim gibi blog yazarlarını oldukça yakından ilgilendiriyor. Açıkçası şu sıralar internette en çok araştırdığım konu Google Caffeine olduğu için, edindiğim bilgilerden sonra konu ile ilgili bir makale hazırlayarak, OZD Tasarım takipçilerinin de faydalanmasını istedim. Bakalım Google Caffeine ile bizi ne gibi değişiklikler bekliyor?

Öncelikle, çok katmanlı eski indexleme metodu yerine gelen küçük parçalar halinde güncelleme sistemi ile Google, arama sonuçlarını çok daha hızlı listeleyecek. Ayrıca yapılan aramaların mantıksal bir süzgeçten geçirilmesiyle en doğru sonuçlar en üst sıralarda yer alacak. Ancak benim Caffeine ile ilgili asıl değinmek istediğim konu SEO değişiklikleri.

Daha anlaşılır olması nedeniyle, Google Caffeine ile gelen SEO mantığındaki değişiklikleri ana başlıklar altında açıklamakta fayda görüyorum.

İndexleme

Yeni algoritmayla birlikte en önemli değişiklik, arama motoruna indexleme işleminde gerçekleşiyor. Yeni içeriklerin indexlenmesi artık çok daha hızlı olacak. “Real Time Search (Eş Zamanlı Arama” denilen bu mantıkla güncel bilgilere ulaşmak çok daha kolay ve hızlı. Bu aynı zamanda, listelenen arama sonuçlarının her gün (belki de her saat) değişiklik gösterebileceği anlamına geliyor. Artık Google güncel verilere daha çok önem verdiğinden, üst sıralarda yer almak için sürekli güncel kalmanız gerekebilir. Bu da, biz blog yazarlarının daha fazla yazı yayınlaması anlamına geliyor. Ne kadar çok yazarsak arama sonuçlarında görüntülenme şansımız artıyor.

İndexlemede güncellikten sonra en çok önem verilen kriter ise özgünlük.  Kopyala-yapıştır metoduyla yürüyen blogların bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesi kaçınılmaz olacak. Çünkü Google, yeni versiyonu ile özgün içeriği üst sıralara çıkarırken, reklamla para kazanma peşinde koşturan çöplük haline gelmiş siteleri karanlık sulara gömeceğe benziyor.

Sonuç olarak, Google indekslemesinde iki kriter çok önemli: Güncel içerik ve özgün içerik.

Sosyal Medya

Google’ın güncel içeriğe önem vermesiyle, sitelerin sürekli olarak canlı kalmak zorunda olması Facebook, Twitter sosyal medya ortamlarının önemini artırıyor. Social Bookmarking  dediğimiz,  artık her blog yazarının ve diğer site sahiplerinin sosyal medya ortamlarında daha fazla link paylaşması ve sosyal medya sitelerinde daha aktif yer alması gerekecek.

Meta Etiketleri

“Şu kelime aranınca da benim sitem çıksın” mantığıyla daha önceden yapılan kandırmaca artık tarihe karışıyor. Çünkü hem sitenize hem de içeriğinize verdiğiniz etiketler konusunda Google artık çok daha titiz davranıyor. Caffeine algoritması, sitenizin içeriği ile etiketleri karşılaştırarak alakasız olanları geri plana atıyor. Etiketlerle birlikte, bir süredir zaten Google için önem taşıyan Meta Description’a siz de daha fazla önem vermelisiniz. Description bölümüne sitenizle ilgili açıklamaları gözden geçirip daha etkileyici ve içeriğinizle ilgili olacak şekilde düzenlemekte fayda var.

Kaynaklar:

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2010/06/our-new-search-index-caffeine.html

http://www.caffeineseo.org/2010/06/important-rules-that-you-must-know-to-get-high-ranking-in-search-engines/

http://www.profesyonelblogcu.com/arama-motoru-optimizasyonu/google-%E2%80%98caffeine%E2%80%99in-yararlari.html

4 Yorum

Yanıtla