Google’dan sosyal hareket: Google Buzz


Bir kaç gündür diğer Gmail kullanıcıları gibi beni de heyecanlandıran bir uygulama Google Buzz. Gmail hesabımda Gelen Kutusunun hemen altında adeta “ben geldiiim” diye bağıran bir ikonla dünyamıza girdi. Peki nedir bu Google Buzz?

Önce Buzz kelimesiyle başlayalım. “vızıltı, söylenti” anlamına gelen ve BAZ diye okunan İngilizce bir kelime. Diğer bir yandan “hareketlilik” anlamında kullanıldığı yerler de var.

Google’dan iddialı bir sosyal medya hareketi
Google Wave ile internet kullanma alışkanlığımızı değiştirmeyi ve bir anlamda kolaylaştırmayı iddia eden, ama pek de kullanıcı dostu olmayan anlaşılması zor arayüzü sayesinde hedefledikleri kitleye ulaşamayan Google, sosyal medya pazarına nihayet iddialı bir giriş yaptı.  Nedendir bilmiyorum ama Google Buzz, adının çağrıştırdığının aksine samimi bir ortam yaratmayı başardı.

Gmail hesabımızla bütünleşik hareket etmesi, zaten iletişim halinde bulunduğumuz insanlarla bizi otomatik olarak aynı ortamda buluşturmasından olsa gerek daha ilk günden hiç yabancılık çekmeden paylaşım yapmaya başladık bile. Buzz’ın başta Google Reader olmak üzere, Blogger, Twitter, Picassa, YouTube ve Flickr‘ı destekliyor olması video, fotoğraf, makale ve link gibi istediğiniz her şeyi paylaşabilmeniz anlamına geliyor. Tabiki bunu ister herkese açık, ister özel olarak oluşturduğunuz gruplar için yapabiliyorsunuz.

“Takip etme”, “Beğenme” gibi Twitter ve Facebook’tan aşina olduğumuz özelliklere de sahip olan Google Buzz’a alışmak hiç de zor olmayacak.

Buzz paylaşımlarını, hem sayfayı yenilemeden hem de Gmail Gelen Kutusu’ndan kolaylıkla takip edebiliyor olmamız gerçek zamanlı bir sosyal ortamın oluşmasını sağlıyor.

Facebook’a büyük rakip

Bu söz ilk bakışta fazla iddialı gelse de, sayısı 170 milyonu bulan Gmail kullanıcısından istifade ederek kalabalık bir kullanıcı kitlesiyle açılış yapmak, 5 yıl içerisinde 400 Milyona yaklaşan üye sayısı ile sosyal medya pazarının lideri Facebook’a rakip olması için geçerli bir sebep.

Mobil Platformlarda Ekstra Özellikler

Şimdilik sadece Android işletim sistemlerini kullanan cep telefonlarında olsa da, Google Map uygulaması ve mobil platformlarla entegresi sayesinde,  cep telefonlarından durum güncellemeleri yapıldığında kullanıcının konum bilgisi de kaydedilerek, bulunduğu yer mesaja eklenecek. Bununla birlikte, birbirine yakın olan kullanıcılar herkese açık olarak yolladıkları mesajlarda arama yapabilecek.

Ayrıca bu anlık iletiler, sinema, tiyatro, cafe gibi mekan değerlendirmelerinin yapıldığı Google Places adlı uygulama dizinine de eklenecek.

Sanırım Google Buzz’ın özellikleri anlatmakla bitmeyecek.  En iyisi kullandıkça keşfetmek ve öğrenmek. Şimdilik bu kadar ön bilgi ve tavsiye, Buzz kullanıcısı olmak için yeterli sanırım.

Daha fazla bilgi için http://buzz.google.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla