Facebook vasiyetim: Ben öldükten sonra hesabımı…

Facebook uzunca bir süredir  ölen kişilerin hesaplarının ne olacağını tartışıyor, bununla ilgili kalıcı bir çözüm için çalışıyordu. Ve Facebook vasiyet özelliğini nihayete erdirerek kullanıcılarına duyurdu. Güvenlik ayarlarından erişilebilecek vasiyet özelliği kullanıcılara 3 seçenek veriyor: “Hiçbir şey yapma”, “Hesabımı sil” ve “Facebook varisi” ya da “Facebook mirasçısı” diye çevirebileceğimiz Legacy Contact seçeneği. Bu özellik kısaca, siz öldükten sonra hesabınızı Facebook arkadaşınızın yönetmesine izin veriyor. Yani diğer bir deyişle, öldükten sonra Facebook hesabınızı bir arkadaşınıza miras bırakabileceksiniz. Böylece hesabınız siz öldükten sonra bir arkadaşınız tarafından yönetilmeye devam edecek.

Öldüğünüzü, tahminime göre arkadaşlarınızın benzer yorumlarından tespit edecek olan Facebook, profilinizde bir takım değişiklikler yapacak. Mesela adınızın başına “Remembering” yani “Hatırlamak” ifadesini yerleştirmek gibi…

facebook-remembering

Eğer öldükten sonra bile hesabınızın durumuyla ilgilenecek kadar sıkı bir Facebook kullanıcısıysanız bu özellik sayesinde hesabınızın ne olacağı konusunda önceden karar verebilecek ve adınızı/profilinizi Facebook’ta yaşatmaya devam edebileceksiniz. Ama açıkçası siz de benim gibi “ben öldükten sonra Facebook olsa ne fayda…” diyenlerdenseniz bu özelliğin gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Yalnız Facebook yönetimi için işler bununla sınırlı değil. Zira, bu özelliğin Facebook açısından asıl önemi, aktif hesapların sayısını bir nebze de olsa koruyabilmek. İleride Facebook’a katılımın düşüşe geçebileceği olasılığını düşünürsek bu özellik Facebook açısından fazlasıyla gerekli.

facebook-legacy-contact

Facebook varisinize hesabınızın yönetimi için bazı kısıtlamalar da getirebileceksiniz. Legacy Contact özelliği şu an sadece ABD’de devreye alındığı için tüm özelliklerini görmek için diğer ülkelerde de yayınlanmasını beklememiz gerekiyor.

1 Yorum

Yanıtla