Portfolyonuzu rakiplerinizden daha iyi yapmanın yolları

Freelance dünyasında her zaman zorlu rakipleriniz olacaktır. Müşterilerinizin gözüyle bakıldığında,  sizi rakiplerinizden ayıran faktörlerin başında portfolyo sitenizin kalitesi gelmektedir.

Portfolyonuzu oluştururken elbette kişisel tercihlerinizi kullanacaksınız. Yine de kendi tercihlerinizi, bu freelance dünyasında sizi diğerlerinden kesinlikle farklı kılacak bir kaç yolu dikkate alarak kullanmanızda fayda var.

Artık portfolyonuzu rakiplerinizden daha iyi yapmanın yollarını incelemeye başlayabiliriz.

İyi bir site tasarımı

Tabi ki portfolyo sitenizin güzel bir tasarıma sahip olması gerektiğini zaten biliyorsunuz ama internette o kadar kötü portfolyo siteleri var ki görseniz şaşırırsınız.  Web tasarım hizmeti vermiyor olsanız dahi iyi bir portfolyo sitesine mutlaka sahip olmalısınız.

Kısacası, sitenizin tasarımı ne kadar güzel olursa müşterilerinizin gözünde profesyonelliğiniz ve itibarınız da o kadar büyük olacaktır.Tasarımı kötü olduğu için sitede satılan ürünlerin de kaliteli olmadığını düşündüğünüz web siteleri ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Aynı şey freelance işler için de geçerlidir.

Düzenli kod yapısı

Bunu bilmiyor olabilirsiniz ama müşteriler, özellikle de sizinle dışarıdan çalışmak isteyen web ajansları, sitenizin kod yapısına önem gösterip mutlaka inceliyor. Kusursuz tasarımın bir parçası olan düzenli kod yapısına siz de aynı önemi göstermelisiniz. Temel semantik yapılara ve web standatlarına göre düzgün bir kodlama yapmalısınız. Özellikle de web yazılım hizmeti veriyorsanız öncelikle kendi portfolyo sitenizin yazılımı düzgün bir kodlamaya sahip olmalı.

Bilgilendirme

Portfolyo sitelerinde genellikle verilen hizmetler alt alta listelenir ve referanslar küçük resimler halinde yan yana dizilir. Ama müşterilerinizin bilgilendirilmesi açısından olması gereken çok önemli bir şey nedense unutulur: işinizi neden ve nasıl yaptığınız. Bununla ilgili bilgilendirici açıklamalar müşterilerinizin dikkatini çekecek ve sizinle ilgili ön bilgi almalarını sağlayacaktır. Hizmet verirken özellikle kullandığınız yöntemleri ve teknolojileri neden tercih ettiğinizi müşterilerinize açıklayan bir bilgi metnini web sitenizde bulundurmanız, onların gözünde itibarınızı artıracaktır.

Samimi olmak

Bir çok portfolyo sitesi sanki robotlar tarafından yapılmış gibi mesafeli bir duruşa sahiptir. Profesyonel bir görünüm her zaman önemlidir ama daha önemli olan bir şey varsa o da samimi olmaktır. Böylelikle sitenin bir insan tarafından yapıldığı konusunda müşterinizi ikna ederek aranızdaki mesafenin gereksiz yere açılmasını önlemiş olursunuz. Hatta sitenizin “hakkında” bölümünde kendi resminize yer vermeniz hem profesyonel hem de samimi olduğunuzu gösteren bir faktör olacaktır. Aynı zamanda bu, kendinize güvenin de bir simgesidir.

İletişim Yolları

Sitenizde birden fazla iletişim yolunun olmasına dikkat edin. Bazı müşteriler sadece e-mail ile ulaşmayı, bazıları ise telefonla bizzat arayarak konuşmayı tercih eder. Sitenizde mümkün olduğunca bir e-mail adresi, iletişim formu ve messenger hesabınıza yer verin. Potansiyel müşterilerinizin size rahatlıkla ve kolaylıkla ulaşmasını istersiniz değil mi?

Blog Sahibi Olmak

Klişe gelebilir ama portfolyo sitenizde bir blog bölümünün olması size bir kaç yönden yardımcı olacaktır:

1. Ziyaretçilerinizin, sitenize tekrar gelmesi için bir nedeni olur. Bu da sitenizin onların akıllarında kalmasını sağlar. Ve böyleyece yaptığınız yeni işleri de görürler.
2. Sitenizi SEO (arama motoru optimizasyonu) bakımından destekler. Standart portfolyo siteleri SEO için yeterli içeriğe sahip değillerdir.
3. Sizi müşterilerinizin gözünde işinizin uzmanı olarak gösterir. Kullandığınız teknik kelimeleri anlamasalar bile blogunuzu takip ederler.

Canlı Kalmak

Portfolyonuzun eski işlerinizle dolu, unutulmuş bir site olmaması çok önemlidir. Bunun için ana sayfanıza Twitter hesabınızı ekleyerek anlık iletilerinizi portfolyo sitesinizde yayınlamak, sitenizin sürekli canlı kalmasına yardımcı olur. Bununla birlikte aynı anda Facebook, Friendfeed, Twitter, Google Buzz gibi bütün sosyal medya iletilerinizi hepsini birden sitenizde yayınlamak, ana sayfanızda gereksiz kalabalığa yol açarak göze hoş görünmeyecektir. Portfolyo sitenizi, günde kaç sosyal medya iletisi yazdığınızı göstermek için değil, yaptığınız işleri yayınlayarak müşteri kazanmak için açtığınızı unutmayın. Bu nedenle amaca yönelik ve kurumsal bir duruşu olan sosyal medya sitesi Twitter yeterli olacaktır.

Bir kaç iyi portfolyo sitesi

Nine Lion Design

Finch

Sensis

HeaderFooter

Sıra Sizde!

İyi bir portfolyo sitesi yapmak için sizin tavsiyeleriniz nelerdir? İyi portfyolyo sitelerine örnekler verirseniz sevinirim.

7 Yorum
  • Cemal Uzun
    Şubat 26, 2010

    faydalı bir yazı ama artık portfolyo sitelerinide wordpressle yapıyorlar.bu nedenle burda yazan herşeyi uygulamak imkansız olur.

    • Ozd
      Şubat 27, 2010

      WordPress kullandığınızda bu maddelerin neredeyse hepsini otomatik olarak gerçekleştirmiş oluyorsunuz aslında. Kod yapısı, blog ve SEO bakımından wordpress’te ekstra bir düzenleme yapmanıza gerek yok.

  • Duruhan
    Şubat 28, 2010

    yine güzel bir yazı elinize sağlık.

  • erkantat
    Mart 1, 2010

    çok başarılı.

  • LeYFeaR
    Haziran 15, 2010

    merhaba ben leyfear, wp de iyiyim diyebilrim, dedikleriniz çok güzel wp de dahil eklentiler dışında seo da yapılabiliyor

    fakat sadelik bir çok blogda ön planda değil, yeni siteme wp ile tasarım yapacağım hem sade hemde karışık değil bir çok arkadaş görünce wp olduüunu düşünmeyecek, düşüncem böyle

    wp bir blog scipti olduğu için bloglamak dışınad pek işe yaramıyor

  • Emre ÇAKIR
    Eylül 14, 2010

    Portfolyo web sitesi denilince aklıma ilk gelen basit ve bol referanslı siteler gelir. HTML, CSS, JS ve Photoshop ile bütünleşmiş tasarımlar her zaman müşterinin ilgisini çeker. Google Analytics ile yaptığınız web portfolyosunun ne kadar ilgi gördüğünü görebilirsiniz, şahsen kişisel sayfam içine html de yazıp yayınladığım bloğumla bile olumlu yorumlar alıyorum.Portfolyo sayfamı en ince detayına kadar düşünüp tasarlamak istediğim için sona bıraktım hala üzerinde çalışıyorum. Sonuçta müşteriyi etkileyecek şeyler olması lazım (: Ayrıca yazı diziniz gerçekten başarılı olmuş “Freelance” ile ilgili olan.. Emeğinize sağlık…

  • webmaster seo
    Eylül 18, 2010

    hocam kesinlikle harika bir makale. ama bazen öyle müşteriler oluyor ki hiç işini yapasınız gelmiyor. adam 5 kuruş vereceğim diye 120 kuruşluk iş istiyor.

Yanıtla