Jquery galeri ve slayt eklentileri

Çok değil, bundan bir kaç yıl öncesini hatırlıyorum da web sitelerimize animasyonlu resim galerileri eklemek için Flash kullanmaktan başka çözüm yolumuz yoktu. Oysa şimdi internetin her köşesinde, javascript ile hazırlanmış resim galeri ve slayt eklentisine rastlamak mümkün. Özellikle de Jquery’nin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hareketli resim galerileri ve slayt gösterileri de günden güne daha popüler oluyor. Web geliştiricilerinin Jquery’i sevmesi ve resim galerisi ve slayt gösterileri ile ilgili her geçen gün yeni scriptler yazması bu popülerliğin en önemli etkeni tabiki.

Aşağıda Jquery ile yazılmış resim slayt gösterileri ile ilgili yepyeni 6 eklenti bulunuyor. Bunları sitenize eklemek de son derece basit. Eklentinin tanıtım sayfasında, nasıl ekleneceği ile ilgili bütün detaylar mevcut.

Ama öncesinde hala bilmeyenler için, Jquery’nin şu sıralar en meşhur javascript kütüphanesi olduğunu ve resmi sitelerinden Jquery ile ilgili detaylı bilgi alabileceklerini belirtmek isterim.

Şimdi geçelim Jquery ile hazırlanmış resim slayt eklentilerine…

Supersized

Supersized, Jquery resim eklentilerinin en yenisi sanırım. Çünkü diğerlerinden çok farklı bir uygulama. Sitenizin arkaplan resmini tarayıcınızın ekran çözünürlüğüne göre yeniden boyutlandırıyor ve sitenin arkaplan resmini slayt gösterisi şeklinde belli zaman aralıklarında değiştiriyor. Scrollbar yok, boş alan yok, sadece değişen arkaplan resmi var. Bütün tarayıcılarda (Firefox, Safari, Opera, IE7, and IE6…) sorunsuz çalışıyor.

SimpleSli.de

SimpleSli.de sıkıştırılmış hali ile yalnızca 4 KB yer kaplayan çok küçük ve bir o kadar da sade bir Jquery eklentisi. Sadece resim ile kalmayıp, html içeriğinizi de  slayta dahil edebiliyorsunuz. Düzgün CSS ve Script yapısı ile renk, genişlik ve hız gibi kriterleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. IE 6.0 hariç bütün tarayıcılarda ve versiyonlarında düzgün çalışıyor.

jqFancyTransitions

jqFancyTransitions, resimlerinizi farklı efektlerle slayt şeklinde gösteren bir Jquery eklentisi. Dalgalanma, perde ve sıkıştırma gibi 3 farklı efektten birini seçebiliyorsunuz. Animasyonla ilgili olan sayısal değerleri istediğiniz gibi değiştirerek sitenize uygun resim galerileri oluşturabilirsiniz.

ColorBox

ColorBox, resim, fotoğraf albümü, html içerik ve hatta ajaxı destekleyen oldukça küçük (9 KB) bir Jquery eklentisi. CSS dosyası ile istediğiniz görsel değişikliği yapmaya uygun. Firefox 2 & 3, Safari 3 & 4, Opera 9, Chrome, Internet Explorer 6, 7, 8 gibi en çok kullanılan tarayıcıların bütün versiyonlarında test edilmiş ve sorunsuz çalıştığı görülmüştür.

YoxView

YoxView, diğerlerine göre oldukça gelişmiş özelliklere sahip bir Jquery eklentisi. Resimleri tarayıcınızın o anki büyüklüğüne göre yeniden boyutlandırarak görüntüleyerek ekranda scrollbar çıkmasını önlüyor. İsterseniz tek tek resimlere tıklayarak görüntüleyebiliyor, isterseniz de çok güzel bir slayt efekti ile otomatik olarak çalıştırabiliyorsunuz. Cache özelliği ile daha önce açtığınız resimleri hafızasında tutarak, bir sonraki işlemde yeniden yüklenmesini beklemeden anında o resmi açabiliyor. Bütün tarayıcılarda da sorunsuz çalıştığı test edilmiş.

Horinaja

Horinaja, Jquery ve Prototype olmak üzere iki farklı versiyon şeklinde yazılmış bir slayt eklentisi. Kullandığı Div elementinin içine ne yerleştirirseniz onu slayt edebilme özelliğine sahip. Horinaja’yı diğerlerinden ayıran en önemli özellik mouse’unuzun tekerleği ile de hareket ettirilebiliyor olması. Slayt gösterisi hem otomatik hem de manuel olarak çalışabiliyor.

2 Yorum
  • Nurettin
    Eylül 27, 2010

    Teşekkurler güzel açıklamışşsınız

  • Aozboler1
    Mart 1, 2012

    Yaptigim bir web sitesinde Supersized galeri internet explorer da calismiyor , diger browserlarda calisiyordu.Eger en son slide dan sonraki virgulu kaldirirsaniz iexplorer da sorunsuz calisiyor.

    Bunu yerine ;{image : ‘1.jpg’},{image : ‘2.jpg’},{image : ‘3.jpg’},

    Bunu kullanin;
    {image : ‘1.jpg’},{image : ‘2.jpg’},{image : ‘3.jpg’}

Yanıtla