Google Docs ve Jquery ile Sıkça Sorulan Sorular sayfası hazırlamak

Artık neredeyse bütün sitelerde ihtiyaç duyulan Sıkça Sorulan Sorular (SSS) sayfasını, içerik yönetim sistemine sahip olmayan web sitelerinde hazırlamak web tasarımcı için oldukça zahmetli ve zaman kaybına neden olan bir iş. Hatta bazı CMS‘lerde bile SSS sayfasını kolayca hazırlayabilecek bir bölümün olmaması, web tasarımcının üstüne ekstradan bir iş yükü bindiriyor. Bunun yerine, Google Docs (Dökümanlar) hizmeti ile web sitesinin SSS bölümünü kolayca hazırlayabilirsiniz. Hatta yönetiminin çok basit olmasından dolayı bu içeriği doğrudan müşterinizin hazırlamasını da sağlayabilirsiniz. Bunun için Jquery ile geliştirilmiş bir scripti web sitenize yerleştirmeniz yeterli.

Öncelikle orijinali Tutorialzine‘da yayınlanan bu uygulamayı indirmek için tıklayın>>

Temelde bu uygulama, Google Docs hesabında oluşturulan SSS içerik tablosu, Jquery ile hazırlanan bir scripte bağlanarak çalışıyor. Yalnız CSV formatı şeklinde oluşturulan Google Docs tablosunu ayrıştırarak sayfamıza çekebilmek için YQL (Yahoo Query Language)’e ihtiyaç duyuluyor.

Bu uygulamayı sitemize ekleyebilmek için ihtiyacımız olan ilk şey tabii ki bir Google Docs hesabı açmak. Hali hazırda bir Google hesabınız varsa derhal Google Docs’a giriş yapabilirsiniz. Eğer hala yoksa bu adresten bir hesap oluşturabilirsiniz.

Google Docs’ta Sıkça Sorulan Sorular tablosunu hazırlamak

Google Docs’a giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken şey bir spreadsheet (Türkçe’de e-tablo olarak geçiyor) oluşturmak. Oluşturduğunuz tabloya, Sıkça Sorulan Sorular’ın içeriğini, iki kolonlu bir yapı (soru-cevap) şeklinde şeklinde giriyoruz. Örneğini görmek için tıklayın>>

İçeriği tabloya girdikten sonra, sayfanın sağ üst kısmında yer alan Share (Paylaş) butonunun yanındaki oka basarak Publish as webpage (Web sayfası olarak yayınla) seçeneğini tıklayın. Aşağıdaki resimde gördüğünüz pencere açılacaktır. “Yayınla” butonuna bastıktan sonra hemen altında aktif hale gelen Yayınlanan verilerin bağlantısını alın adlı bölümden CSV’yi seçerek, altındaki bağlantıyı kopyalayın. Tutorialzine’dan indirdiğimiz uygulamadaki script.js dosyasında bulunan CSV linkini kendi oluşturduğunuz link ile değiştirin. Son olarak resimde gördüğünüz “Şimdi Yeniden Yayınla” butonunu tıklayın.

Uygulama hazır!

Artık Google Docs ile yönetebileceğiniz dinamik bir Sıkça Sorulan Sorular sayfanız var. CSS ve Html dosyasını istediğiniz gibi değiştirerek sitenizin tasarımına uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

Aşağıdaki linkten uygulamanın orijinalini okuyabilir ve indirebilirsiniz.

İndir>>

2 Yorum

Yanıtla