Flash & XML ile 3 boyutlu resim slaytları

Flash, neler yapabileceğini bize çoktan kanıtladı aslında. Ancak Jquery‘nin yaygınlaşması ile daha önce resim slaytları için başvurduğumuz Flash’ı ihmal ettiğimizi kendisi de anlamış olacak ki bu konuda ilgi çekici uygulamalar görmeye başladık. Son örneği ise bir süredir web tasarım aleminde göze çarpan 3 boyutlu resim slaytları. Gerçekten uzun zamandır Flash tabanlı yapılmış bir uygulama dikkatimi çekti. Hem ücretsiz paylaşılması hem de Xml sayesinde kullanım kolaylığı nedeni ile blogda yayınlamak istedim. Ayrıca yoğun iş temposu dolayısıyla haftanın ikinci makalesini ancak bugün yazabiliyorum. Demek ki bloga neredeyse koca bir hafta zaman ayıramayacağım günler de olacakmış. Ama yorulsam da kaldığımız yerden devam edeceğiz, panik yok : )

Şimdi yazının başında bahsettiğim Flash tabanlı 3D resim slayt uygulamaları olan The Piecemaker ve Cuber ile ilgili detaylara bakabiliriz…

The Piecemaker Flash & XML Galeri

Modularweb tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde 3 boyutlu resim (veya fotoğraf) galerileri hazırlayabiliyorsunuz. Ve bunu yapmak için Flash biliyor olmanıza gerek de yok. XML dosyası sayesinde resimlerinizi çok kolay bir şekilde slayta dahil edebilirsiniz. Ayrıca açık kaynak kodlu hazırlanmış olması da geliştiricilerin dikkatini daha çok çekecektir. Bunun için .Fla dosyasını indirmeniz gerekiyor tabi.

Çalışma şekli için kısaca, resimleri parçalara bölerek yatay ve dikey eksende 3 boyutlu döndürüyor diyebiliriz. Uygulamanın demosunu izlediğinizde siz de beğenip bana hak vereceksiniz. Uygulamanın kendi sitesinde animasyonun 4 farklı versiyonu mevcut. Dördü de birbirinden şık ve eğlenceli. Aşağıdaki linklerden demosunu izleyebilir ve uygulamayı bütün dosyaları ile birlikte ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Piecemaker resim slayt demosu

Piecemaker uygulamasını indir

Cuber Image Slider

Cuber ya da kendi deyişleriyle CU3ER, aynen Piecemaker’ın yaptığı işi çok daha fazla seçenek ile yapabiliyor. Resimleri parçalara bölüp slayt edebildiği gibi aynı zamanda tek parça halinde, küp şeklinde döndürebiliyor. Bu özelliğinden dolayı Cuber adını almış tahmin ettiğimiz üzere. Cuber’ın küp şeklindeki sunumu özellikle portfolyolarını yayınlamak isteyen fotoğrafçıların hoşuna gidecektir diye düşünüyorum.

3D Transition özelliği ile göz alıcı ve özgün bir görünüme sahip, 3 boyutlu resim slaytlarını CU3ER ile çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu da aynı şekilde XML dosyası üzerinde yapacağımız düzenleme ile hiç Flash bilgisi olmadan hazırlanabiliyor. Uygulamanın demosunu izlemek ve ücretsiz indirmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Cuber 3D resim slayt demosu

Cuber uygulamasını indir

3 Yorum

Yanıtla