Ajax Teknikleri ve Dersleri

Hem kullanışlı olması hem de ihtiyacı karşılaması bakımından, şu sıralar web sitelerinde Ajax uygulamaları kullanmak moda oldu. Sürükle-bırak alışveriş sepetleri, otomatik tamamlayan arama motorları, puan verme sistemleri gibi eğlenceli uygulamalar web sitelerimiz için gerçekten çok çekici olabiliyor. Ben de bunun üzerine, javascript, php ve ajax’la arası iyi olan daha profesyonel tasarımcılar için bir makale yayınlama gereği duydum.

Ama öncelikle bilmeyenler için Ajax’ın ne olduğuna kısaca değinmekte fayda görüyorum.

Ajax Nedir?

Hemen belirteyim bir çok kişinin yeni yeni tanışıp kullanmaya başladığı Ajax bir program dili ya da teknolojisi değildir. İsim olarak Asynchronus Javascript and XML‘in kısaltması olan Ajax, adından da anlaşılabildiği üzere Javascript ve XML’in bir arada kullanıldığı bir yöntemdir. Ajax yönteminde Javascript ve XML bir arada kullanılırlar ve farklı zamanlarda çalışabilirler.

Ne olduğundan kısaca bahsettikten sonra Ajax derslerine geçebiliriz artık.

Ağırlıklı olarak Jquery ve Php kullanılarak hazırlanan bu Ajax uygulamalarını önizleme linkleri ile test edebilir, resimlerin üzerine tıklayarak derslere ulaşabilirsiniz.

Alışveriş sepetine sürükle bırak tekniği

Bu derste, Php, CSS ve Jquery kullanılarak veritabanından çağırılan bütün ürünleri sürükle bırak yönetimiyle alışveriş sepetine ekleme tekniği anlatılıyor.

Önizleme>>

Linkleri Bit.ly şeklinde kısaltma

Bu Ajax tabanlı teknikle, Twitter’ın link kısaltma servisi Bit.ly ve Jquery kullanarak kendi sayfanıza ekleyebileceğiniz bir URL kısaltma uygulaması geliştirebilirsiniz.

Önizleme>>

Ajax tabanlı Twitter listesi

Bildiğiniz üzere Twitter‘ın kategorilere göre düzenleyebileceğiniz “liste oluşturma” özelliği bulunmakta. Bu dersteki API ile Twitter’daki gibi bir widget nasıl oluşturulur öğrenebilirsiniz.

Önizleme>>

Jquery – Ajax ile Silme işlemi

Web tasarımcılar için çok kullanışlı bir uygulama olan bu teknik sayesinde, bir içeriği hem sayfadan -ajax sayesinde- hem de veritabanından silebiliyorsunuz. Demo’daki X işaretlerine tıklayarak silme işleminin nasıl gerçekleştiğini görebilirsiniz.

Önizleme>>

Puan verme sistemi

Jquery, Ajax ve Php ile bir içeriğe puan verilebilen oylama sistemi hazırlayabilirsiniz. Web siteniz için özgün bir uygulama olabilir.

Önizleme>>

Dosya yükleme sistemi

Jquery-Ajax kullanarak oluşturabileceğiniz dosya yükleme sistemi ile sayfa yenilemeden çoklu dosya yükleyebilirsiniz.

Önizleme>>

Facebook tarzı arama motoru

Bu derste Jquery, Php ve Ajax kullanarak Facebook tarzı otomatik tamamlama yapan bir arama motoru hazırlayabilirsiniz.

Önizleme>>

Vista tarzı Ajax takvim

Otomatik ya da isteğe göre değişen stilleri ile Vista görünümlü çok şık bir takvim hazırlama dersi. Javascript efektleri, takvime ekstra güzellik katmış.

Önizleme>>

Ajax Captcha Güvenlik Scripti

Sitenizdeki formlara güvenlik scripti olarak ekleyebileceğiniz çok farklı bir captcha scripti. Scriptte güvenlik gereği, sizden istediği objeyi dairenin içine sürüklemeniz gerekiyor. Görünümü bakımından da çok çekici bir captcha sistemi.

Önizleme>>

Ajax ile çoklu dosya yükleme sistemi

Jquery kullanılan bu Ajax uygulamasında çoklu dosya yükleme sisteminin nasıl hazırlanacağı anlatılıyor.

Önizleme>>

1 Yorum

Yanıtla