Web Tasarımda Renk Anatomisi: Mavi

Sık sık göz ardı edip, değerlendirme dışı tutarız belki de. Ama gerçek şu ki; renkler hayatımızda büyük rol oynar. Biliriz ki dünyada sayısız renk var ve tamamını çıplak gözle ayırt etmemiz imkansızdır. Eğer sanatçı, tasarımcı ya da mühendis iseniz yaptığınız çalışmalarda renkler, gücü ve etkisi dolayısıyla çok önemlidir. Daha önemli bir şey varsa, o da yaptığımız işe göre renklerin seçimidir. Günümüzün renkli dünyasında, doğru renkleri seçme ve harmanlamadaki yeteneğiniz size yeni imkanlar yaratabilir.

Konuyu asıl branşımız olan web tasarımına indirgediğimizde renk kullanımının ne derece önemli olduğunu bütün web tasarımcılar bilir her halde. Bu makalede Mavi rengin web tasarımındaki kullanımına ve faydalarına göz atacağız. Ama öncesinde mavinin tanımını yapmakta fayda var diye düşünmekteyim.


Fransız Fauvist Ressam Raoul Dufy (1877 – 1953) mavi rengin önemi konusunda şöyle diyor;

“Mavi,  bütün tonlarında kendi karakterini koruyan tek renktir… Her daim mavi olarak kalır. Oysa ki örneğin sarı renk, koyu tonlarında kararır, açık tonlarında kaybolur; kırmızı koyulaştığı zaman kahverengiye döner, rengini biraz açsanız Pembe olur, yani artık Kırmızı değildir”

Mavi’nin teknik tanımı

Teknik olarak, 440–490nm dalga boyuna sahip ışığın oluşturduğu renk spektrumunda en baskın gelen, dolayısıyla en çabuk algılanan renk mavidir.

Mavinin algıdaki etkisini de Wikipedia‘dan okuyalım;

“Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Kan akışını yavaşlattığına inanılır. Ve nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.”


Neden Mavi rengi seçmeliyiz?

Her yaştan erkek ve kadının favori renklerinden birinin mavi olduğu kanıtlanmıştır. Hatta dünya nüfusunun yarısından fazlasının favori rengi olduğu söylenir mavi için. Diğer yandan geleneksel olarak, gündelik hayatta erkekler maviyi kadınlardan daha çok kullanır. Sonuçta her iki cinsiyet için de maviyi popüler yapan, sahip olduğu yatıştırıcı etki olabilir.

Mavi renk, itibarı ve güveni çağrıştırır. Ve bunu yaparken de gereğinden fazla ciddi ve sıkıcı bir hava yaratmaz. Polis üniformaları gibi kurumsal kıyafetlerde de mavinin tercih edilmesi bu nedenledir.

Mavi, gözün odaklanmasında fazla efor gerektirmediği gibi, mavi renkli arkaplan kullanılan tasarımlarda imajların ve nesnelerin algısını da kolaylaşır. Web tasarımcıların bu konuda dikkate alması gereken en önemli husus da budur.

Tabi ki her renk gibi maviyi de tasarımlarda abartılı bir şekilde kullanmamak gerekmektedir. Yoksa tarafsız ve soğuk bir etki yaratır ve bu da tasarımdaki çekiciliği azaltır. Bütün bunlarla birlikte, mavinin en fazla teknoloji, medikal ürünler, temizlik ürünleri, hava, gökyüzü, su, deniz ve otomotiv ile ilgili alanların web sitelerinde kullanıldığı görülür.

Mavinin avantajları

Hayatın bir çok alanında olduğu gibi web tasarımlarında da mavi diğerlerine nazaran ezici bir çoğunlukla tercih edilen renktir. Çünkü denizin ve gökyüzünün rengi mavi, -daha önce de belirttiğim gibi- güven vericidir. Mavi renk ayrıca derinliği, kararlılığı, sadakati, ilimi, bilgiyi, inancı, sükuneti, samimiyeti ve ferahlığı temsil eder. Ne çok şeyi temsil ediyor değil mi? 🙂

Kurumsal tasarımlarda en fazla tercih edilen renk te mavidir. Hatta büyük şirketlerin web sitelerinde de farklı kullanım şekilleriyle, sık sık mavi ile karşılaşırız.

Bilişim sektörü, düzgün ve teknolojik bir görünüm kazandırmasından dolayı mavinin orta tonlarını (ana renge yakın tonlar) daha sık kullanır. Özellikle grinin tonlarıyla bir arada kullanıldığında etkisi artmaktadır. Genel olarak mavinin açık tonları, sağlık, seyahat ve konaklama gibi alanlarda tercih edilir. Koyu mavi tonları ise en çok politik ve siyasi kuruluşlar, tüzel şirketler ve spor kulüpleri için kullanılır.Özellikle de koyu mavi tonları bilgi, kararlılık, beraberlik ve muhafazakarlık gibi çağrışımları barındırdığı için kurumsal şirketlerde çok tercih edilir.
Genel anlamda mavinin bütün tonları yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Ancak elbette bütün tonları sakin görünmez. Göz alıcı parlak maviler hareketli, canlı ve alımlıdır.

Web tasarımlarında mavinin tonları ve kullanımı

Artık web tasarımlarında mavinin farklı tonlarda ve stilde kullanımına, diğer renklerle birlikte nasıl göründüğüne örneklerle birlikte göz atabiliriz.

Koyu Mavi (Lacivert)

Lacivert tonu bilgiyi, ciddiyeti, gücü ve dürüstlüğü temsil ettiği için, daha çok güçlü ve kendinden emin görünmesini istediğimiz web sitelerinde kullanılırız.


Açık Mavi

Açık mavi sağlık, sükunet, anlayış ve rahatlığı temsil eder.


Soluk Mavi

Soluk mavi, web sitelerine duygulu bir anlam katar. Ve zerafeti, sükuneti, sağlığı ve anlayışı temsil etmek için sık sık kullanılır.


Royal Mavi (Parlak Lacivert)

Royal mavi adından da anlaşılacağı gibi web sitelerine gösteriş ve seçkin bir hava katar. Ayrıca zenginliği ve bazen de seviyeli bir duruşu sembolize eder. Diğer bir yandan bu renk, lacivertin bütün etkilerine de sahiptir.


Mavinin Kırmızı, Turuncu ve Sarı ile kullanımı

Etkisi bakımından güçlü tasarımlar genellikle mavi, kırmızı ve sarının kombinasyonuyla oluşturulmuştur.

Mavinin parlak kırmızı ve turuncu planlarla kullanımı çekici bir iz bırakır. Ayrıca mavi ve sarının birlikte kullanılmasıyla oluşturulan yüksek kontrast kullanıcının dikkatini çekmek için doğru bir çözümdür.


Mavinin pastel renklerle birlikte kullanımı

Mavi, pembe ve açık sarı tonlarıyla oluşturulan renk kombinasyonlarıyla web sitelerinde bahar havası yaratılabilir. akua ve cyan mavinin pastel tonlarıdır. Web sitelerine ferah, saf ve aynı zamanda hareketli, güçlü, kendinden emin ve korkusuz bir nitelik kazandırırlar.


Mavi ve Yeşilin birlikte kullanımı

Mavi ve yeşili bir arada kullandığınızda huzurlu ve sakin bir etki oluşur. Böylece sakin ve zarif renk paleti ile uçsuz bucaksız bir gökyüzünün altında yemyeşil bir manzara etkisi yaratabilirsiniz.


Açık kahve ve bej renginin mavi ile birlikte kullanımı

Gökyüzü mavisi, açık kahverengi ve bej ile birlikte kullanıldığında çevreye duyarlı, çevre dostu bir renk kombinasyonu oluşur.


Mavi ve Beyazın birlikte kullanımı

Mavi ve beyaz web sitelerinizde ferah bir etki yaratır.


Mavi’nin Metalik Gümüş veya Gri ile birlikte kullanımı

Mavinin koyu tonlarının metalik gümüş ile birlikte kullanımı, tasarımın şık ve gösterişli olmasını sağlar. Eğer daha abartısız bir gösteriş istiyorsanız metalik gümüş yerine griyi tercih edin.


Mavi renkli websiteleri

Mavi rengi tercih eden, mavinin koyu ve açık tonlarını bir arada kullanarak sofistike ve kendinden emin bir görünüş kazanan websitelerini incelemeniz faydalı olacaktır. Çünkü mavinin koyu ve açık tonlarının bir arada kullanılması, özellikle kurumsal şirketlerde siteyi ziyaret edenlerin güvenini kazanmasını sağlar.

Freelance tasarımcıların websiteleri

Freelance tasarımcılar, kendi portföylerini yayınladıkları websitelerinde de genellikle maviyi tercih ederler. Aşağıdaki siteler, mavinin kullanımıyla ziyaretçinin ilgisinin nasıl çekileceğinin en güzel örneklerinden.

3 Yorum

Yanıtla