Web tasarımcılar için müşteriyi mutlu etmenin yolları

Geçtiğimiz günlerde, web sitesini hazırladığım bir şirketin bizzat sahibi arayarak siteyi çok beğendiğini, sonuçtan çok memnun kaldığını, hatta daha da önemlisi, bana ödediği parayı fazlasıyla hak ettiğimi söyleyip sadece teşekkür etmek için aradığını belirtti. Yaptığınız işin müşteriniz tarafından çok beğenildiğini birinci ağızdan öğrenmek, karşı tarafın sizinle beraber çalışmaktan mutlu olduğunu duymak bu meslekteki en iyi motivasyon kaynağı kesinlikle.

Deneyimlerimden yola çıkarak freelance web tasarım işinde portföyünüze mutlu müşteriler eklemenin en kolay yollarını açıklamaya çalıştım:

Mutlu müşteriler, ağızdan ağıza pazarlama (WOM) ile itibar ve kariyer sahibi olabildiğiniz freelance iş hayatının yaşam kaynağıdır. Bunu tersten okursak, portföyünüzdeki müşteriler sizinle çalışmaktan mutlu değilse sektörde itibarınızı kaybetme ve kariyerinizde düşüşe geçme tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu nedenle freelance çalışanların ilk hedefi portföyüne mutlu müşteriler eklemek olmalıdır.

Web tasarımcılar için müşteriyi mutlu etmenin en kolay yollarını şöyle sıralayabilirim:

1) Daha kısa sürede teslim edin

deadline-ozd-tasarim

Müşteriye, projenin süresini söylerken bitirebileceğiniz gerçek sürenin üstüne birkaç gün ekleyin. Yani 7 günde bitirebileceğiniz bir işi müşteriye 10 günde bitireceğinizi söyleyin. Ve siteyi müşteriye 7 günde teslim edin. Böylece müşterinin gözünde deadline’dan daha önce bitirdiğiniz için itibarınız artacaktır. Diğer yandan, eğer gerçek süresinde bitiremezseniz önünüzde işi tamamlayabilmeniz için fazladan 3 gün olacaktır. Eğer siteyi müşteriye geç teslim ederseniz, iş ne kadar mükemmel olursa olsun müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyecektir.

2) Siteye ekstra özellikler ekleyin

website-ozellikler-ozd-tasarim

Müşterinizin isteklerinin haricinde, sözleşmenizde yer almayan, ücretini almadığınız ekstradan küçük ama kullanışlı özellikler ekleyerek müşterinize jest yapabilirsiniz. Örneğin iletişim sayfasına iletişim formu, google map ya da her sayfayı sosyal medyada paylaşma özelliği gibi, işi alırken müşterinin hiç talep etmediği özellikleri siteye eklerseniz, müşteriniz fazladan iş yaptığınız için mutlu olacaktır.

3) Alt sayfalara özen gösterin

web-site-alt-sayfa-ozd-tasarim

Birçok web tasarımcı aynı hatayı yapıyor. Müşteriyi ana sayfa tasarımı ile ikna ettikten sonra aynı özeni alt sayfalara da göstermek gerekirken çoğunlukla müşterinin gönderdiği hazır içeriği kopyala – yapıştır yaparak gelişi güzel içerik girişi yapılıyor. Bu da ana sayfa ile alt sayfalar arasında tasarım açısından büyük bir uçurum yaratıyor. Mümkün olduğunca elinizdeki içeriği kullanarak önce Photoshop’ta her alt sayfanın tasarımını yapın, daha sonra da html bilginizle içeriği aynı tasarımdaki gibi girmeye özen gösterin. Eğer siteyi WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi ile hazırladıysanız, içerik girişinde daha az html kodlama yaparak (ya da hiç yapmadan) işinizi hızlandıracak ve kolaylaştıracak pluginlerden faydalanabilirsiniz. Alt sayfaların içeriğine toggle, tab, parallax gibi bölümlerle hareket katmanız, müşterinin siteyi ilk gördüğü andan itibaren sonuçtan memnun kalma ihtimalini bir hayli artırır.

4) Müşterinizle irtibatta kalın

musteri-iletisim-ozd-tasarim

Web sitesini tamamlayıp yayınladıktan ve ücretin tamamını aldıktan sonra müşterinizle irtibatı kesmeyin. Maillerine ve telefonlarına mutlaka geri dönüş yapın. Site ilk açıldığı günlerde müşterinizden küçük düzenlemeler, kendilerinden kaynaklı içerikteki yazım hatalarını düzeltme, resim değişiklikleri gibi isteklerin gelmesi çok doğaldır. Bu tarz revizeleri ücretsiz ve kısa sürede yapın. Kaba tabirle, ücretin tamamını aldıktan sonra kayıplara karışmayın.

Ayrıca sosyal medyada müşterilerinizin profillerini takip ederek de onlarla her zaman bağlantıda kalın.

Sonuç olarak,

Mutlu müşteriler, başta da söylediğim gibi kariyerinizin ve itibarınızın yaşam kaynağıdır. Ve müşterilerinizi mutlu etmek yukarıda saydığım birkaç küçük ipucu ile hiç de zor değil aslında. Bu tamamen müşterinize, kendinize ve yaptığınız işe ne kadar saygı duyduğunuza bağlı. Yani sektörde fark yaratmak tamamen sizin elinizde.

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla