2015’te web tasarımcıları neler bekliyor?

“Gelişen web teknolojisi” bizim sektörün en çok duyduğu ifadelerden biri herhalde. Çünkü mesleki hayatımızın en büyük sorumluluklarından biri. Belki de en büyüğü. Sürekli olarak gelişmekte olan web teknolojisini takip etmek, öğrenmek, kendini geliştirmek ve ustalaşmak için harcadığımız emek ve zaman, bize elbette “itibar” olarak geri dönüyor. Bu yüzden 2015’in başlarında web tasarımcılar olarak bizi nelerin beklediğini fark etmek ve çalışmalarımıza ona göre yön vermek gerekiyor.

Geçen yıldan itibaren responsive ve flat tasarımın hakim olduğu web trendleri bu yılın web teknolojilerini de etkileyecek; buna bağlı olarak yeni CSS özellikleri ve arayüz tasarımı konusunda yeni tarz ve teknikleri öğrenerek kendimizi geliştirmemiz gerekecek. Bu yazıyı kesinlikle “2015 web trendleri” olarak algılamayın, sadece 2015’te sizi nelerin beklediğine, kendinizi ne yönde geliştirmeniz gerektiğine değinmek istedim.

CSS 4 kullanımı

CSS4

Tarayıcılar kendini güncelledikçe biz de CSS’te bir level daha atlayarak CSS 4’ün gelişmiş özelliklerini tarayıcı uyumluluğundan vazgeçmek zorunda kalmadan kullanabileceğiz. :matches, :drop,  :root gibi pseudo sınıfları ve blend-mode, attribute selector gibi CSS 4’ün işimizi kolaylaştıran diğer yeteneklerinden daha çok faydalanma imkanımız olacak. Bu konu ile ilgili detaylı bir yazı hazırlayacağım.

Daha fazla SVG

svg

Vektörel grafik formatı olan SVG, özellikle responsive ve flat tasarımların yaygınlaştığı günümüzde biçilmiş kaftan. Öyle görünüyor ki 2015’te retina ekranların da yaygınlaşmasıyla web sitelerinde daha fazla ikon font, yani daha fazla SVG kullanacağız. Bunun bir örneğini Font Awesome’da görebilirsiniz.

Hazır tasarımlara bağlı kalmak istemiyorsanız, internette kendi tasarımlarınızı da SVG formatına dönüştüren online araçlar da mevcut. icomoon bunlardan yalnızca biri.

Animasyonlu UI (arayüz) tasarımı

animasyonlu-arayuz

2014’de de sık sık karşılaştığımız tek sayfa parallax tasarımlar, arka planda tam ekran video olan ana sayfalar, 3 boyutlu sayfa geçişleri gibi Html 5 ve jQuery desteği ile geliştirilen arayüzlere bu yıl daha çok baş vuracağız gibi görünüyor. (Bu yıl siteleri dolaşırken daha çok scroll yapacağız.) Kişisel olarak animasyonlu arayüz tasarımlarından pek haz etmesem de CSS’in transition özelliğini kullanarak siteye bir takım hareketler katmak hoşuma gidiyor. (Flash animasyon öldü, nasıl bilirdiniz?)

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla