Web Sitesini Yenilemenin 3 Altın Kuralı

“Web sitemi yenilemenin zamanı geldi” diye düşünenlerdenseniz, söyleyeceklerim ilginizi çekecektir mutlaka. Yalnız,  web sitesini tamamıyla değiştirmek değil, altını çizerek söylüyorum yenileyerek daha güncel ve daha bakımlı bir web sitesi haline getirmektir tam olarak bahsetmek istediğim şey. Web sitesini yenilerken dikkat etmek gereken 3 altın kuralı beraber gözden geçirerek sitenizin geçerliliğini ve etkileyiciliğini koruyabilirsiniz. Kurumsal şirket sitesi, kişisel blog ya da web tasarımcının portföy sitesi farketmeksizin bu kurallar her web sitesi için geçerlidir.

Her site sahibinin üşendiği, belki de cesaret edemediği web sitesini yenileme işi, bu kurallara dikkat edildiği sürece sıkıcılıktan ve zorluktan uzak tam anlamıyla keyifli bir süreç olabilir. Çünkü eskilerden yeni bir şey yapmak güzeldir.

Web sitenizi yenilerken değerlendirmek gereken bir kaç kritik soru ortaya çıkar.

– Tasarımı yenilemek yeni ziyaretçi çekebilir ama sadık ziyaretçilerinizi uzaklaştırır mı?

– İçeriği düzenlemek arama motoru optimizasyonunu nasıl etkiler?

– Bu değişiklikler siteyi gerçekten daha iyi yapar mı?

Bu sorulara doğru cevap verdiğimizde 3 altın kural ortaya çıkıyor.

1) Tasarımı değiştirin ama verdiği hissi koruyun

Ziyaretçi sayısı yüksek olan web sitelerinin tasarımını değiştirmek, site trafiği için büyük ölçüde intihar olur.

En basit çözüm: Eski ziyaretçilerinizin ilk anda yanlış siteye geldiklerini düşünmesini istemezsiniz her halde. Ama bu sizin tasarımınızdaki bir kaç anahtar öğeyi yeniden tasarlamanızı önlememeli.  Bu nedenle tasarımınızda mutlaka değiştirmek istediğiniz önemli bir kaç bölüm belirleyin ve eski tasarımınızdaki hissiyatı değiştirmeden bu bölümleri yeniden tasarlayın. Böylelikle eski ziyaretçileriniz siteye girdiğinde yabancılık çekmeyecektir.

Eğer logonuz yeteri kadar güçlü ise, bu değişimi destekleyebilir. Ama değilse, yeniden tasarlanan bölümlere göre daha eski görünebilir. Öyle ise en azından web tasarımındaki altın oranı dikkate alarak logonuzu en azından sol üst köşeye alarak bir anlamda yenilik katın. Unutmayın ki siteniz; renk uyumu, tipografi, ikonlar ve resimler gibi her öğesiyle kendi tarzını oluşturmalıdır. Tasarımınızı yenilerken bu anahtar kelimeleri mutlaka göz önünde bulundurun.

2) Arama motoru (SEO) değerlerinizdeki kaybı önleyin.

Sitenizi yenilerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, eski sitenizdeki SEO değerlerinizi kaybetmeyeceğinizden emin olmaktır. Elbette yaptığınız düzenlemeler Google’da yeniden indexlenirken biraz zaman alacak ve bu süre içinde bir takım düzensizliklere yol açacaktır. Bu sorunu en aza indirmenin bir kaç yolu var.

Öncelikle, sitenizin içeriğindeki başlıkların, anahtar kelimelerin (meta keywords) ve sayfa açıklamasının (meta description) değişmediğinden emin olun. Buna ek olarak, sitenizdeki linklerin mümkün olduğu kadar eskisiyle aynı olmasına dikkat edin. Değiştirmek zorunda kaldığınız linkler için Google‘ın da belirttiği gibi mutlaka 301 yönlendirmesi yapın ve linki değişen her sayfa için 301 yönlendirmesinin yapıldığından emin olun. 301 yönlendirme işlemini yapmanın en kolay yolu htaccess yöntemidir ama sunucunuza ve sitenize göre diğer yöntemleri de seçebilirsiniz.

Son olarak, site içeriği ile ilgili bütün değişiklikleri yaptıktan hemen sonra Google’a site haritasının son halini göndermeyi sakın unutmayın.

3) Sitenizin yedeğini alın ve düzenleme editörü kullanın

Web sitelerinizi genelde bilgisayarınızda çevrimdışı olarak düzenleyip daha sonra web sunucunuza yüklemeniz en doğru yoldur ama direkt olarak sunucu üstünde çevrimiçi düzenleme yapmayı tercih edenlerdenseniz, yine de endişelenmenize gerek yok. Düzenlemeye başlamadan önce sitenizin yedeğini almanız başlangıçta yeterli olacaktır. Ek olarak, sitenize Dreamweaver gibi bir editör ile bağlanarak çalışmanız, hata ayıklayıcı ve ön izleme özelliği ile her yaptığınız değişikliği anında görüp hatalara anında müdahale etmek açısından doğru bir tercihtir.

Ama dediğim gibi en iyisi lokalde yani kendi bilgisayarınızda çevrimdışı çalışıp, güncellediğiniz dosyalarınızı FTP’den siteye yüklemektir. Böylece internet olmayan zamanlarda da site üzerinde çalışma imkanınız olur. Eğer web siteniz statik bir site değilse yapmanız gereken ilk şey bilgisayarınıza yerel sunucu kurmaktır.

Yerel sunucu ile uğraşmak istemeyip çevrimiçi çalışmayı tercih edenlerdenseniz, yayında olan site adresinde değil de, aynı adrese ait bir subdomain üzerinde çalışmanızda fayda var.

Peki siz sitenizi yenilerken nelere dikkat ediyorsunuz? Kendinize göre belirlediğiniz kurallar var mı? Yorumlarınızı bekliyorum.

4 Yorum
  • M.Ali Coder
    Şubat 23, 2010

    çok güzel yazı elinize sağlık.

  • Cemil Uzun
    Mart 1, 2010

    önemli detayların altı çizilmiş.webmaster olarak benim’de dikkat etmem gereken yerler varmış:)teşekkürler.

  • Ferit
    Haziran 4, 2015

    Makale için Teşekkürler.
    Daha önce yapılan ve yüksek hit alan web sitem publisher de yapmıştım.Şimdi Html 5 olarak yenilemek istiyorum.Ancak eski sitede sayfa adresinin kelimeleri arasında sadece alt tire( _) kullanabiliyordum.Şimdi düzenleme yaptığım yeni sitedeyse sadece orta tire (-)kullanılabiliyor.Sayfa adlarının aynı olması ancak tirelerin farklı olması hit ve sıralama kaybı yaşatırmı?Önerileriniz nedir? Şimdiden Teşekkürler…

Yanıtla