Web 3.0 ile internet akıllanıyor

Bundan tam 10 sene önce ilk web sitemi yaparken internetin bu kadar gelişeceği kimin aklına gelirdi? Web 2.0 ile tanıştığımız süreçte iyice benimsediğimiz internet, gündelik yaşantımızın önemli bir bölümünü kaplamaya başlamıştı.  Sosyal medya ortamları, alışveriş siteleri, bloglar vs derken -herkesin farklı yorumladığı-  Web 2.0’a yeni yeni alışmaya başlıyorduk ki, web geliştiricileri şimdi de Web 3.0 yani Semantik Web’den bahsetmeye başladı. İnternetin akıllanacak olması başlangıçta size de ürkütücü gelmiyor mu? Burada akıl kelimesini mecazi anlamda kullanmıyorum. Zira Web 3.0 ile birlikte internet, yapay zekaya sahip olacağı için gerçekten akıllanacak ve bizi anlamaya başlayacak. Dahası, anladıklarını yorumlayıp bize öneriler sunacak.

Web 3.0’ın ülkemizde de ciddiye alınıyor olması hoşuma gidiyor. Webrazzi tarafından 17 Mart 2010 tarihinde düzenlenecek olan Web 3.0 konferansında, Web 2.0’dan Web 3.0’a geçiş, Web 3.0’ın getirecekleri ve Pazarlama 3.0 gibi önemli konulardan bahsedilecek. Detayları buradan görebilir ve katılmak için başvurunuzu yapabilirsiniz.

O kadar heyecanlı bir giriş yaptım ama henüz bilmeyenler ya da bu terimi ilk defa duyanlar için Web 3.0’ın ne olduğuna bir göz atalım.

Web 3.0 Nedir?

Aslında Web 3.0, yani Semantik Web’i şimdiden bütün özellikleri ile tanımlamak imkansız. Ancak Web 3.0 ile ilgili bilinen en önemli gerçek, bütün verilerin ortak bir alanda bütünleşik olarak toplanmaya başlamasıyla, web sitelerinin yapay zekaya sahip olacağı ve kullanıcısını yani bizi anlayarak anlık önerilerde bulunacağı. Web siteleri, sahip oldukları yapay zeka ile sizinle sürekli olarak etkileşimde bulunarak ne aradığınızı (ya da ne yapacağınızı) tahmin edip, daha sağlıklı sonuçlar görüntüleyecek. Nasıl yani? Diyelim ki daha önce 40 numara siyah bir ayakkabı aldınız. Web sitesi ayakkabının özelliklerini aklında tutacak. Bir süre sonra internette başka bir ayakkabı almak için dolaşırken daha önce aldığınız ayakkabının özelliklerine uyan (40 numara, siyah renk vs) sonuçlar öncelikli olarak karşınıza çıkacak.

Mobil Cihazlarda Web 3.0

Web 3.0’a geçişle birlikte mobil cihazları kullanma alışkanlığımız da değişmeye başlayacak. Basit bir örnek vermek gerekirse; bir mekana gittiğinizde, Google Harita servisi aracılığı ile aynı mekanda hangi arkadaşlarınızın olduğu size cep telefonunuz aracılığı ile bildirilecek.

Semantik Web ile başka neler değişecek?

Değişiklikler buraya kadar anlattıklarımla sınırlı kalmayacak. İnternet kullanımında daha fazla veri depolanması ve veri akışı gerçekleşeceğinden, haliyle daha fazla bant genişliğine de ihtiyaç olacak. Bu sebeple website sahipleri, web hosting ücretlerinde ne gibi değişiklikler olacağını merak ediyor olabilir. Hep birlikte bekleyip, bu soruna ne tür bir çözüm getireceklerini göreceğiz.

Sonuç olarak, Web 4.0’a geçmeden önce en az 10 yıl boyunca hayatımızda büyük yer kaplayacak Web 3.0’a diğer bir ifade ile akıllı internet diyebiliriz. İnternetin yıllar içerisinde bu derece gelişmesiyle birlikte, bilgisayarlar birer makine olmaktan çıkıp hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlıyor. İnsanlaşan bilgisayarlarla birlikte gelişen teknolojiyi bir iletişim (ve ulaşım) aracı olarak kullanmak yerine, hayatın ta kendisiymiş gibi benimseyen insanların giderek robotlaşıyor olması üzüyor beni. Umarım bu konuda her şey insanların lehine gerçekleşir.



2 Yorum
  • Gökhan Sel
    Mart 8, 2010

    Web 3.0 Türkiye’ye ağır gelir .. Daha bu ülkede Web 2.0 felsefesi anlaşılamadı 3.0 da işin ucu kaçar gibime geliyor. Ama kulağa ilk bakışta hoş gelen Web 3.0 bana sonradan ürkütücü geliyor hayatlarımızı daha da derinden etkileyecek gibi ..

  • Kadran
    Mart 11, 2010

    Web 2.0 ı çok anladık sanki.Web 3.0’a geçmek için erken bence:)

Yanıtla