Grunge tasarım kaynakları

Kirli, dağınık ve gelişigüzel bir görünümü olabilir ama tasarımda hala en çok tercih edilen stillerin başında gelir Grunge. Ve uzun bir süre daha geçerliliğini koruyacak gibi görünüyor. Tam tersini düşünen arkadaşların yanılacağına eminim:)

Grunge etkisi ile ilgili Bildirgec.org‘da bir Fotoğrafçılıkta ve grafik tasarımda grunge etkisi adı ile bir yazı yayınlanmıştı zamanında. Ayrıntıları ve örnekleri linki tıklayarak görebilirsiniz. Kısaca, grunge etkisi tasarımcıların yaratıcılık ve aykırılık anlamında kucakladıkları ilk stildi. Günümüzde alışveriş sitelerinden afişlere, kişisel bloglardan albüm kapaklarına kadar çeşitli tasarımlarda kullanılmaya bütün istikrarıyla devam ediyor. Görünen o ki en azından bir kaç yıl daha tercih edileceği kesin.

Bu makalede, grunge stilinde tasarım yapmak isteyenlerin kaçırmaması gereken bir kaynak sunmak istedim. Kaynakta grunge tarzında yazı tipleri, photoshop fırçaları, dokular, ikonlar, tasarım dersleri ve website template’leri bulunuyor.

İlham Kaynakları

Eğer daha önce bu stilde hiç çalışmadıysanız, başlangıçta zorlanabilirsiniz. Çünkü grunge tasarımlarda renk paletleriyle çalışma tekniği biraz farklıdır. Bu tarzda çalışırken, yaratıcılığınızı tasarım kurallarının içine hapsetmeden serbest çalışırsanız neler yapabileceğinizi göreceksiniz. Bu işe başlarken esinlenebileceğinizi düşündüğüm bir kaç web sitesi örneği ile başlayalım.

Dokular ve Arka Plan Resimleri

İyi bir web sitesi önce arka plan tasarımı ile başlar. Grunge arka plan resimleri metal, ağaç, kağıt ya da çöp gibi dokulardan oluşturulmuş olabilir. Aşağıdaki grunge doku ve arka plan resimleri bu konuda çok işinize yarayacak. Ayrıca daha fazlası için sizi buraya alalım.

Photoshop Fırçaları

Fırçalar tasarımda önemli rol oynarlar. Fırça kullanmadan tasarımlarınızda mükemmel efektler oluşturmak neredeyse imkansızdır. Grunge stilinde çalışırken ihtiyacınız olan fırçalar (ve fırça setleri) aşağıda.

Yazı Tipleri

Daha önce de dediğim gibi grunge tasarımlarda kurallara uymak zorunda değilsiniz. Dolayısıyla kurumsal ya da modern yazı tipleri kullanmak zorunda değilsiniz. Hal böyleyken, tasarımlarınıza biraz daha aykırık katmak için pitoresk (resim destekli diyebiliriz) yazı tipleri kullanmak isteyebilirsiniz. Aşağıda sunduğum ücretsiz grunge yazı tipleri de tam aradığınız tarzda. Bu yazı tiplerini kullanarak özgün tasarımlar yapabilirsiniz.

Bleeding Cowboys

Marcelle

Neo Print

Trashed

Trashco

Great Thunder

Heroin07

Frakturika

Broken Ghost

Desperado

Hawaii Lover

Gasmask

İkon Setleri

İkonlar bloglarımızı ve web sitelerimizi zenginleştirerek daha modern bir görünüm sağlarlar. Bugünlerde her stilde ikonlara rastlamak mümkün. Aşağıda bulunan grunge stilinde tasarlanmış ikonlar, tasarımınızdaki tek eksik olabilir.

Social Grunge Icons

Distortion

Grungy asphalt

Old icons

Litho System

Scratch Icons

Tasarım Dersleri

Grunge stilinde bir web sitesi tasarlamanız gerekiyor ve bu konuda hiç deneyiminiz yoksa aşağıdaki dersler tam size göre. Bu dersler aracılığıyla bu stildeki tekniğinizi geliştirip pratik kazanabilirsiniz.

Grunge stilinde header tasarımı

Karikatürize Grunge Arayüz Tasarımı

Grunge Arayüz Tasarımı

Grunge Website Tasarımı

Grunge Blog Tasarımı

Website Template’leri

Grunge stilinde sıfırdan web sitesi tasarlamak istemiyorsanız ya da zamanınız yoksa aşağıdaki hem statik hem de wordpress için hazırlanmış website temalarını indirip kullanabilirsiniz.

Statik website template’i isteyenler için:

Grunge Superstar

Grunge template

WordPress template’i isteyenler için:

Creative Art Theme

Blak Magic

Mystic Grunge

Cellar Heat

Color Paper

3 Yorum

Yanıtla