Yeni başlayan web tasarımcılar için online araçlar

Web tasarım işinde yenisiniz ve ilk profesyonel tasarım işinizi aldınız. Zamanınız kısıtlı, müşterinize işi teslim etmek için çok az zamanınız var. Photoshop’u açtınız ve başladınız tasarımla uğraşmaya. Ama o da nesi?! Kaynak sıkıntısı çektiğiniz için hayal ettiğiniz tasarımı bir türlü tamamlayamıyorsunuz.  Ücretsiz Font, ikon, photoshop fırçası gibi kaynaklara ihtiyacınız var.  Diğer web tasarımcıların o kadar güzel fontları, ikonları ve hazır kaynakları nereden bulduğunu merak etmiyor musunuz?

Profesyonel web tasarımcılar için hiç de yabancı gelmeyen ama bu işe yeni başlayanların mutlaka bilmesi gereken ücretsiz online araçlardan bahsetmek istiyorum. Sınıfının en geniş ücretsiz hazır kaynaklarını barındıran bu web siteleri web tasarımında işinizi inanılmaz derecede hızlandıracak ve kolaylaştıracak. Bu siteler her web tasarımcının vazgeçilmezidir. Hala bilmiyorsanız, gördükten sonra sizin de öyle olacağına eminim.

dafont.com

Dafont dünyanın en geniş ücretsiz font arşivine sahip online font sitesi olarak biliniyor. Ve her geçen gün eklenen yeni fontlarıyla bu arşiv giderek büyüyor. Kategorilere ve alfabetik sıraya göre görüntülenebilen font listesi, fontu indirmeden önce istediğiniz metini yazarak bütün fontları deneme imkanı gibi kullanışlı özellikleriyle, diğer font sitelerine göre her zaman bir adım önde gidiyor Dafont. Dafont’un bu kadar popüler olmasının sebepleri bunlarla sınırlı değil. Yayınlanan fontların, dünyanın en iyi font tasarımcıları tarafından hazırlanıyor olması, Dafont’un ne kadar büyük bir font sitesi olduğunun asıl göstergesi.

Bütün web tasarımcılarının mutlaka faydalandığı bu font sitesine, her tasarım işinizde uğramayı alışkanlık haline getireceğinizden eminim.

iconfinder.net

Resimden de gördüğünüz üzere, şu an 158bin’den fazla ikon barındıran ve her geçen gün hızla büyüyen arşiviyle bence internetteki en iyi ikon sitesi iconfinder.net Web sitenizde birbirinden kaliteli ikonlar kullanmak istiyorsanız bu site alışkanlığınız haline gelecek. Aslında siteden ziyade ikon arama motoru desek daha doğru olur. İkonları ister set halinde ister tek tek görüntüleyip, farklı boyutlarda ve formatlarda ücretsiz olarak indirme imkanınız var. İkona her ihtiyaç duyduğunuzda ilk ziyaret etmeniz gereken online aracınız iconfinder.net olsun. Çünkü daha kalitelisini bulmanız çok zor. Bu kadar da iddialıyım : )

deviantart.com

Deviantart 2000 yılının ortalarında kurulduğunda bu kadar büyüyeceğini tahmin ediyor muydu bilmiyorum ama şu an sanal dünyanın en büyük sanatçı topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Tasarımın her dalında sanatçıların olduğu Deviantart’ta,  wikipedia‘nın söylediğine göre 5 Milyon’dan fazla kullanıcı ve 18 Milyondan fazla tasarım bulunuyor. Bu tasarımların arasında elbette web tasarımcıların işine yarayacak kaynaklar bulunuyor. Kullanıcıların ücretsiz olarak yayınladığı photoshop fırçaları, dokular, actionlar, gradient stilleri, hazır vektörel grafikler, PSD dosyaları, butonlar, yazı tipleri, site şablonları, stok foto vs şeklinde uzayıp giden milyonlarca kaynak, tasarım anında bütün ihtiyacınızı karşılayacak kadar geniş bir arşivden oluşuyor. Kategori yapısının kullanışlı olmasından dolayı da bu kadar geniş bir arşivde kaybolmadan gezerek, aradığınız kaynağı kolayca bulabiliyorsunuz.

sxc.hu

Sxc.hu, tasarım dünyasının çok yakından tanıdığı, yüksek kaliteli (ve ücretli) stok fotoda başı çeken istockphoto.com‘a bağlı ücretsiz bir stok foto sitesi.  Yani istockphoto’dan ücretli foto satın almak istemeyen tasarımcılar, aynı foto olmasa da yine yüksek kaliteli ve işinizi görebilecek kadar başarılı ücretsiz fotoları sxc.hu‘dan indirebiliyor. Özellikle banner, showcase ve background tasarımlarında ihtiyacınız olan ücretsiz ve yüksek kalitede fotoyu başka sitede aramanıza gerek yok.  İşinizi rahatlıkla görebilecek binlerce fotodan oluşan geniş bir arşiv bulunuyor bu sitede.

Hepsi bu kadar değil!

Web tasarımında işinize yarayacak online araçlar tabi ki bu kadar değil. Ama neredeyse bütün tasarımlarınızda faydalanacağınız temel siteler bunlar. Daha gelişmiş uygulamalar için kullanışlı online araçlarından daha sonra bahsedeceğim.

1 Yorum
  • Hüseyin Enes Demir
    Mayıs 3, 2011

    Ben acemi bir coderım şu anda kendi bloğumu kodluyorum.Fakat hazır tasarımlar üzerine kodladığım için bir türlü istediğim gibi olmuyordu.Şimdi sizin verdiğiniz kaynaklarla kendi blogumu yazacağım.

Yanıtla