WordPress 4.1 geliyor

Sadece bir blog sistemi olarak hayata geçen, ama zaman içindeki gelişimiyle bugün en çok kullanılan içerik yönetim sistemi (CMS) haline gelen WordPress, yeni versiyonu 4.1’in beta sürümünü test amacıyla yayınladı. Bu yüzden baştan söyleyeyim; denemek isteyenler, hali hazırda çalışan web sitelerini güncellemek yerine mutlaka bir test ortamında çalışmalı. Wordpress 4.1’in önümüzdeki ay içinde geliştirmesi tamamlanıp tamamen kullanıma açıldığında ise bizi elbette bir takım yeni özellikler bekliyor.

Yeni tema: Twenty Fifteen

WordPress’in yeni versiyonu yeni bir varsayılan tema ile birlikte geliyor: Twenty Fifteen. Temayı bu demo linkinden incelediğim kadarıyla daha sade ve blog yazmaya odaklanan bir tema olması göze çarpıyor.

– Mobil cihaz uyumluluğu ve retina desteği

Temanın en dikkat çekici yönü, mobil cihaz uyumluluğunun iyileştirilerek responsive yapısının kusursuz bir hale getirilmesi. Özellikle de retina desteğinin eklenmesi WordPress’in mobil internete uyumunu eksiksiz hale getirmiş. Apple kullanıcıları ve yakında ‘Retina 3’ü açıklayacak olan Samsung / Android kullanıcıları açısından çok önemli bir yenilik bu.

– Sosyal Medya Linkleri

Artık, sosyal medya profil linklerinizi sitenize eklemek için harici bir eklentiye ihtiyacınız kalmayacak. WordPress 4.1’in standart tema özelliklerinden bu ayarlar yapılabilecek gibi görünüyor.

wordpress-twenty-fifteen-2015

Blog yazarlarına özel iyileştirmeler

WordPress 4.1’in en önemli yeniliklerden biri de siteye içerik girerken en çok kullandığımız araç olan html editör bölümünde yapılan iyileştirmeler. Yazı formatları, HTML5 ile ses ve video dosyası ekleme ve odaklanmış yazım ekranı dediğimiz tam ekran yazı yazma gibi özelliklerde yazarların işini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmış.

İyileştirmeler bir yana, yeni versiyonla birlikte birkaç yenilik daha geliyor:

– Menülere alt metin ekleme

WordPress 4.1 ile birlikte menülerde linklere alt açıklama metni ekleyebileceksiniz. Twenty Fifteen demosunda sol taraftaki menüde görebileceğiniz üzere, menüdeki her linklin altına açıklama yazısı ekleyerek sitenizin ana menüsünü zenginleştirebilirsiniz.

– Klavye tuşlarıyla çalışma ekranında gezinme

Yazınızı hazırlarken klavyenin yön tuşlarını kullanarak çalıştığınız ekranda gezinme özelliği, yine blog kullanıcılığını kolaylaştırmak için geliştirilen, içerik yönetimi yeniliklerinden biri.

2015 yılının ilk günlerinde beta olmaktan çıkıp hepimizin kullanımına açılacak olan Wordpress 4.1’de başka ne gibi yenilikler olacağını hep birlikte göreceğiz. Bu arada yeni versiyonla birlikte gelecek olan varsayılan temayı kendiniz de test edebilirsiniz >> http://twentyfifteendemo.wordpress.com/

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla