WordPress 3.2 ile yeni özellikler ve bilmeniz gerekenler

50 milyon bloga ulaştığını dün resmi olarak açıklayarak en iyi içerik yönetim sistemi (CMS) olduğunu bir kez daha ispatlayan WordPress, yeni sürümü 3.2’yi yayınladı. WordPress 3.2’de dikkat çeken kullanıcı dostu yenilikler mevcut. Ben de zaman kaybetmeden bütün yedeklerimi alarak blogumu güncelledim. “Daha hızlı ve daha hafif” sloganıyla yayımlanan yeni sürümü, sloganın hakkını rahatlıkla veriyor. Bununla birlikte güncellemeden önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar da var. WordPress 3.2’yi test ettim ve kullanıcıları için detaylı bir inceleme yazısı hazırladım.

Bu konuda bilgi sahibi olanlar, WordPress 3.2 Türkçe sürümünü yine her zamanki gibi ücretsiz olarak indirebileceği gibi; yeni sürümle ilgili henüz bilgi sahibi olmayanlar için, yeni özelliklere ve güncellemeden önce bilinmesi gerekenlere birlikte bakalım.

Güncellemeden önce bilmeniz gerekenler

Yeni sürümle birlikte gelen yeni özelliklere geçmeden, güncelleme öncesinde bilmeniz gereken 2 nokta var:

1. PHP ve MySQL gereksinimleri arttı

WordPress, 3.2 sürümüyle birlikte PHP 4 desteğini kaldırdı. Sisteminizi 3.2’ye yükseltmek istiyorsanız minimum  PHP 5.2.4 ve MySQL 5.0‘a sahip olmanız gerekiyor. Sorun yaşamak istemiyorsanız sunucunuzun veritabanı sistemlerini kontrol etmenizde fayda var. Gerekirse Hosting firmanızla konuşup PHP ve MySQL versiyonlarını yükseltmek için talepte bulunabilirsiniz. Bu yapmaya üşenmeyin. Böylelikle sisteminizin veritabanı versiyonlarını da yükseltmek için WordPress bahaneniz olur. Hem sisteminiz bundan böyle daha hızlı ve kararlı çalışacaktır.

2. Internet Explorer 6.0 desteği kaldırıldı

Ve nihayet! WordPress yeni sürümüyle birlikte çağa ayak uydurarak, IE 6.0 desteğini kaldırdı. 3.2’yi sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorsanız, yönetim panelini minimum IE 7.0‘da görüntülemeniz gerekiyor. Bu arada, hala Internet Explorer 6.0 kullanmakta ısrar eden blog sahipleri ya da web tasarımcılar var mı, merak ettim şimdi :)) Google Chrome, Firefox, Safari gibi modern tarayıcılar için bu konuda hiç bir problem yok. Gönül rahatlığıyla WordPress’inizin sürümünü yükseltebilirsiniz.

WordPress 3.2 ile gelen yeni özellikler

WordPress 3.2’yi kullanmaya başladığınızda asıl hedef olan hız ve hafiflik hemen farkediliyor.  Bunun yanında, yeni özellikler ve görsel değişiklikler de dikkat çekiyor.

1. Tam ekran modu

Bu sürümle birlikte gelen en önemli özellik ‘Tam ekran modu‘ olsa gerek. Bu özellik sayesinde, yazı yazarken yönetim panelinizdeki menüleri, araçları, butonları, kısaca herşeyi ekrandan kaldırarak, sadece yazı yazma alanıyla başbaşa kalabiliyorsunuz. Daha sonra ekranda boş bir yere tıklayınca sayfanın en üstünde beliren “Tam ekran modundan çık” linkiyle eski görünüme dönebilirsiniz. Uzun uzun yazı yazmayı sevenler için ideal. Şahsen ben çok tuttum.

Bu arada “tam ekran moduna nasıl geçilir?” diye soracaklar için üstteki ekran görüntüsü herşeyi anlatıyor. Kısa yol tuşu bile var: Alt+Shift+G

2. Yönetim paneline yeni tasarım

WordPress 2.7’den beri ilk defa 3.2 sürümünde yönetim paneli için yeni bir tasarıma geçilmiş. Bu haliyle hem daha şık ve sade, hem de daha hafif ve kullanışlı görünüyor. Ayrıca eskisine göre çok daha profesyonel olmuş bence. Sanki biraz Google‘ın Google+ ile neredeyse bütün uygulamalarında kullanmaya başladığı, yeni tasarımındaki küçük detaylardan esinlenilmiş görünüyor ama bu hali sizin de hoşunuza gidecektir, eminim.

3. Html 5 uyumlu standart tema

Her ne kadar bir çoğumuz standart tema olan Twenty Eleven’ı kullanmayı tercih etmeyip, farklı temalar kullansak da; WordPress 3.2 sürümüyle birlikte Twenty Eleven kullanıcılarının hoşuna gidecek bir gelişme (iyileştirme) mevcut. Yeni sürümle birlikte Twenty Eleven, Html 5 uyumlu olarak yenilenmiş. Ve WordPress tema geliştirme ekibinin söylediğine göre, her yıl yeni bir standart tema yayınlanacak.

Toplam 400 yeni güncelleme

Yeni sürümle birlikte ilk kullanışta dikkat çeken özellikleri tanıttım ama tamamı bu kadar değil! Yaklaşık toplam 400 güncelleme yapıldığı belirtilen 3.2’yi kullandıkça bir çok yenilikle karşılaşıyorsunuz. Bu yeniliklere, yönetim panelinden tek tıkla otomatik olarak versiyon yükseltme özelliği de dahil.Yani artık WordPress sürümünü yükseltmek eskisini göre daha kolay ve hızlı!

Site yöneticileri için sitenin üstünde yer alan Admin çubuğuna da daha fazla özelliğin eklendiği dikkatimi çekti.

Ayrıca standart tema olan Twenty-Eleven için hazır yerleşim düzenleri ve farklı header resimleri de bu sürümle birlikte geliyor.

Son olarak,

WordPress’inizi 3.2’ye yükseltmeden önce, veritabanı yedeğini almayı ve kullandığınız bütün eklentilerin yeni sürümle uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

 

9 Yorum

Yanıtla