Smush.it ile resim dosyalarınız daha az yer kaplıyor

En başından beri her web tasarımcı için önemli bir sorun olarak süregelen resim dosyalarının kaliteleri ve kapladığı boyutla ilgili en kolay ve en eski çözüm Photoshop’taki “Save for web” komutudur herhalde. Ona rağmen ya dosya boyutu fazla olur ya da resmin kalitesinden ödün vermemiz gerekir. Sonuç olarak resim dosyalarını web siteleri için düzenlemeden olduğu gibi kullanmaya devam ederiz. Böyle olunca da hem sunucularımızda resim dosyaları fazla yer kaplar hem de tarayıcılarda resimlerin geç yüklenmesine neden olur.

İşte bu noktada, çok kullanışlı bir resim düzenleme aracı olan Smush it yardımımıza yetişiyor…

Smush.it

Yahoo tarafından geliştirilen ve ücretsiz olarak kullanıma sunulan düzenleme aracı Smush.it tam bir kullanıcı ve sunucu dostu.  Bu araç sayesinde, resim dosyalarındaki gereksiz bayt fazlalıklarını silinerek dosya boyutu küçültülüyor. Ve en önemli nokta, bu işlem sonrasında görüntü kalitesinde hiç bir kayıp olmaması. Böylelikle resim kalitesinden hiç ödün vermeden daha küçük boyutlarda resim kullanarak, hem bant genişliği hem de yükleme hızı bakımından kazanç sağlamış oluyoruz. JPG, PNG ve GIF dosyalarını görüntü kalitesinden kayıp yaşamadan %30‘a kadar sıkıştırma işlemi gerçekten oldukça karlı bir durum bence.

Nasıl kullanılıyor?

Kullanımı oldukça basit. Anasayfadaki URL bölümüne en fazla 5 adet olmak üzere sunucumuzda yer alan resimlerin URL linklerini yapıştırıp, Smush butonuna basıyoruz. Hemen sonrasında küçültme işlemi başlıyor ve sonuç işlem raporu ile birlikte görüntüleniyor. Sistemin tek olumsuz yanı, en fazla 1 MB büyüklüğündeki resimleri kabul ediyor olması sanırım. Gerçi bu sınır, web sitelerinde kullanılan resim dosyaları için yeter de artar bile. Tabi çalışmalarını yüksek çözünürlüklerde sitesinde yayınlayan fotoğrafçılardan değilseniz.

Alttaki örnekte gördüğünüz üzere 408 KB boyutundaki bir resimden tam 61 KB fazlalığı atarak %13’lük bir kazanç elde ettik.

Smush.it‘i sadece resim sıkıştırma değil, aynı zamanda formatları birbirine dönüştürmek için de kullanabiliyoruz. Ama Smush’ın asıl amacı dosya boyutunu küçültmek olduğundan, dosyayı bir diğer formata dönüştürürken boyutun büyüdüğünü farkederse işlemi gerçekleştirmiyor.

Kısacası Smush.it’i şöyle özetleyebiliriz:

  1. Kalite kaybı yaşamadan resim dosyalarınızı küçültür.
  2. Sunucularınızda bant genişliği kazancı sağlar.
  3. Resim dosyalarının tarayıcılarda hızlı açılmasını sağlar.
  4. Formatlar arası dönüştürme işlemini gerçekleştirir.

Henüz hiç yorum yok.

Yanıtla