Kurumsal Web Sitelerinde Olması Gereken Özellikler

Bugün her sektörden şirketler internetteki imajları için kurumsal tanıtım sitelerine ciddi anlamda büyük bütçeler ayırıyor. Peki ayırdıkları bütçenin karşılığını alabiliyorlar mı? Şahsen ben web sitesi için yaptığım birkaç şirket görüşmesinde “aslında başka birine site yaptırdık ama istediğimiz gibi olmadı” cümlesini bizzat işittim. Olası sebepleri belli: 1) İşi almak isteyen web tasarımcı (ya da web ajansı), ne istediğini bilmeyen ya da bu işi tamamen web tasarımcıya bırakan müşteriyi süslü cümlelerle ikna eder ama işin devamında vaadlerinin aksine gelişi güzel bir web sitesi hazırlar. Sonuç malum. 2) Müşteri, web sitesini deyim yerindeyse ucuza kapatmak için bilerek ya da bilmeyerek deneyimsiz bir web tasarımcı ile anlaşmıştır. Sonuç aynı.

Günümüzde iletişim ve pazarlamada artık tüm medya organlarının başında gelen internette şirketlerin imajı çok önemli. Tam da bu yüzden, kurumsal web sitelerinin ziyaretçide bıraktığı his profesyonel ve güven verici olmalıdır.

Sebepleri ne olursa olsun, sonucun kötü olmaması için kurumsal web sitelerinde mutlaka olması gerekenleri ana başlıklar halinde sıralarsak;

  1. Modern arayüz tasarımı
  2. Responsive tasarım ve Html5 kodlama
  3. İletişim formu ve Google haritası
  4. Temel SEO ayarları
  5. Sosyal medya linkleri
  6. Hakkımızda sayfası
  7. Kaliteli içerik
  8. Hızlı ve güvenli sunucu

1) Modern Arayüz tasarımı

Modern Web Tasarım

Çağa ayak uydurmak için her yıl değişen web tasarım anlayışı kendi trendini oluşturmakta. Bunu en net olarak mobil uygulamaların ara birim tasarımlarında da görebilirsiniz. Sadece mobil uygulamalar değil, kurumsal şirketler de web sitelerini zamanın trendine göre mutlaka yenilemeli.

Bu bağlamda kurumsal web sitelerinin arayüz tasarımı ile ilgili şu detaylar öne çıkıyor:

  • Sitenin arayüzü bu yılın trendine uygun olarak sade, grid ve flat bir tasarıma sahip olmalı,
  • Navigasyon menüsü, içerik ve tasarım açısından anlaşılır ve kullanışlı olmalı,
  • Arial, Verdana gibi eski fontlardan vazgeçip yeni/modern fontlar kullanılmalı,
  • Ziyaretçileri ana sayfadan alt sayfalara yönlendirecek aksiyon (call to action) butonları kullanılmalı,
  • Site haritası ve şirketin kurumsal yapısı (ekibimiz, şubelerimiz, site kuralları vs) ile ilgili linklerin yer aldığı footer bölümü olmalı.

2) Responsive tasarım ve HTML5 kodlama

Responsive tasarım ve html5 kodlama

Sadece arayüz tasarımındaki trendler değil, gelişen web teknolojisi ile yeni kodlama teknikleri de ortaya çıkıyor. Bugün Html5 ve CSS3 ile eskisinden daha hafif, daha esnek ve daha gelişmiş özelliklere sahip html kodlaması yapılabiliyor. Ama en önemlisi, mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte sitelerin mobil cihaz uyumluluğu artık zorunluluk haline gelmiş durumda. Bu yüzden sitenin tasarımı responsive olarak hazırlanarak tüm mobil cihazlar için uyumlu hale getirilmeli. Bazı mobil cihazların retina ekrana sahip olduğu da unutulmamalı. Daha yüksek bütçe ayırarak mobil cihazlara özel ayrı bir web sitesi ya da hatta mobil uygulama da yaptırarak sektördeki imajınızı daha güçlü bir konuma getirmeniz mümkün.

3) İletişim Formu ve Google haritası

İletişim formu ve Google haritası

Kurumsal web sitelerinde sadece adres, telefon ve e-mail adresinden oluşan zayıf bir iletişim sayfası hiç de profesyonel bir izlenim bırakmaz. İletişim sayfasında şirketin konumunu gösteren bir Google haritası olmalı. Adresinizin açık ve konumunuzun belli olması, sitenin ziyaretçileri açısından güven verici önemli bir detaydır. Ayrıca ziyaretçilerin şirketle iletişime geçmesini kolaylaştıran bir iletişim formu da mutlaka bulunmalı. Site ziyaretçileri, her zaman müşterisi (ya da potansiyel müşterisi) olduğu şirketle kolayca iletişim sağlayabilmek isterler. Bunun iki taraf için de en kolay çözümü mailleri spam kutusuna düşürmeyen bir iletişim formudur.

4) Temel SEO ayarları

temel seo ayarları

Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için SEO çalışması yaptırmak tamamıyla şirketinizin pazarlama politikasına bağlı olup bir tercihtir. Ancak web sitesinin temel SEO ayarları sitenizin itibarı açısından önemlidir. Her sayfaya özel title ve description meta satırları, friendly URL link yapısı, doğru html kullanımı ile W3C uyumluluğu ve Google Analytics scripti gibi temel SEO ayarlarının sitede yer alması hem sayfaların değerini hem de sitenizin itibarını artırır.

5) Sosyal medya linkleri

Sosyal medya linkleri

Bugün sosyal medya profillerinin kurumsal web sitelerinden daha çok ziyaret edildiği herkes tarafından biliniyor. Bu yüzden, şirket olarak mutlaka önemli sosyal medya sitelerinde aktif hesabınız olmalı ve profil linkleriniz de web sitenizin görünür bir yerinde ikonlar halinde yer almalı. Google bile algoritmasını “sosyal medyada yoksanız, bizim için de yok demeksiniz” mantığıyla güncellediğine göre siz de bu devre ayak uydurmak zorundasınız.

6) Hakkımızda sayfası

Hakkımızda

Kurumsal kimliğiniz öncelikle ne yaptığınızı değil, kim olduğunuzu yansıtır. Kurumsal kimliğinizin bir parçası olan web sitenizde ise kim olduğunuzu en net ifade eden bir “Hakkımızda” sayfası bulunmalıdır. Özellikle bu sayfayı, bilgi kirliliği oluşturacak gereksiz uzun detaylardan kaçınarak şirketin vizyonunu, misyonunu ve kurumsal kimliğini en iyi yansıtan, sade ve net cümlelerle hazırlamalısınız. Paragraflar dolusu özensiz bir yazı kötü bir intiba bırakır. Bu yüzden, alt başlık ve resimlerle sayfayı bölümlere ya da sütunlara ayırarak yazının okunabilirliğini kolaylaştıracak bir arayüze kavuşturabilirsiniz.

7) Kaliteli içerik

Kaliteli İçerik

Sadece hakkımızda yazısı değil, sitede yer alan tüm metin içerikleri anlatım dili olarak hatasız ve iyi yazılmış olmalı. Hatta Türkçe dil bilgisi ve imla kuralları açısından da bu işin uzmanı olan biri tarafından düzenlenmelidir. Anlatım bozuklukları ve yazım yanlışlıkları giderilmeli, başka sitelerden hazır alınmış kopya içeriklerden arındırılmalıdır. Özenle hazırlanmış kaliteli bir site içeriği, işinize de aynı özeni gösterdiğinize işaret eder.

8) Hızlı ve güvenli sunucu

iyi-hosting

İstediğiniz kadar iyi bir web siteniz olsun; eğer kiraladığınız hosting (ya da kendinize ait sunucunuz) yeteri kadar hızlı değilse, sitenizin sunucu tarafından sık sık hata vermesine yol açıyorsa hiç vakit kaybetmeden sunucuyu değiştirmelisiniz. Sitenizin yavaşlığı ya da sürekli hata vermesi küçümsenmeyecek kadar kalıcı ziyaretçi kaybına yol açar. Daha da önemlisi, hem ziyaretçileriniz hem de web sitenizin güvenliğini tehlikeye sokabilecek kadar kötü bir hosting firması ile çalışıyorsanız, hızlı, hatasız ve güvenli bir sunucuya geçmenin vakti çoktan gelmiş demektir.

Sonuç olarak;

Kurumsal web siteleri şirketlerin internetteki yüzüdür ve her yüz gibi aynaya bakıp yenilenmeye ihtiyaç duyar. Sitenizi yenilerken yukarıda saydığım mutlaka olması gereken özellikleri dikkate almanızı tavsiye ederim.

1 Yorum

Yanıtla