Freelance çalışanların yasal sorumlulukları – 2

Bir süredir hazırlamayı düşündüğüm ve nihayet 1. bölümünü geçtiğimiz hafta yayınladığım freelance çalışanların yasal sorumlulukları yazı dizisine 2. bölümüyle kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bir mali müşavir arkadaşımla yaptığım görüşme sonrasında ses kaydını metne dökecek zamanı bulmak ve düzenlemek bir kaç günümü aldı haliyle. 2.bölüme geçmeden önce, ilk bölümü okumayanlar Freelance çalışanların yasal sorumlulukları 1 linkine tıklayarak okuyabilirler.

İlk bölümün son paragrafında, tasarım işini yaptığınız müşterinizin şirketine gider pusulası kestirerek, hem freelance çalışan olarak fatura kesmek zorunda kalmayacağınızdan, hem de böylelikle müşterinin %10 stopaj ödemek koşuluyla size KDV ödemek zorunda kalmadığından bahsetmiştim. Geçtiğimiz günlerde görüştüğüm mali müşavir bu konu ile ilgili önemli bir konuya değindi: “eğer sürekli ve sık aralıklarla, adınıza gider pusulası kesiliyorsa ve vergi dairesi de bunu tespit ederse, otomatik olarak sizi serbest meslek erbabı konumunda değerlendirip vergi mükellefi yaparlar” dedi. yani gider pusulası kestirmenin de kendi içinde bir sınırı olması gerektiğinden ve abartılmamasından söz etti.

2. bölümde asıl üstünde durmak istediğim freelance çalışanlar için gelir vergisi konusuna geçmeden önce, internette “web tasarım, kanunlarda sanat eseri şeklinde değerlendiriliyor” şeklinde dolaşan bir duyumun, sadece bir defaya mahsus olarak tasarım yapıldığında geçerli olduğunu belirtmem gerekiyor. Yani web tasarımı sürekli olarak para kazandığınız bir işe çevirdiyseniz sanat eseri olmaktan çıkıyor. Bu durumda, serbest meslek erbabı olarak vergi dairesine kayıt yaptırmanız ve aylık KDV beyanı vermeniz gerekiyor. Şahıs firması açmayıp home-ofis çalışsanız da bunu yerine getirmekle yasal olarak yükümlüsünüz. Vergi dairesinden bulunduğunuz yere yoklamaya geleceklerini de hatırlatmak isterim.

Bu şekilde çalıştığınızda, yaptığınız işlerin karşılığında serbest meslek makbuzu kesebiliyorsunuz.

Freelance çalışanlar gelir vergisi ödemek zorunda mı?

Freelance çalışanların en çok sorduğu ve cevabını en çok merak ettiği konulardan biri gelir vergisi ödemek zorunda olup olmadıkları. Mali müşavirin bu konu ile verdiği cevap bütün freelance çalışanları sevindirecek sanırım. Söylediğine göre, serbest meslek erbabı olarak çalışmaya başladığınızda, stopaja tabii olduğunuzdan gelir vergisi ödemiyorsunuz.  Bu nasıl olacak diye endişelenenler için örnek vererek anlatayım.

Yaptığınız bir tasarım işi karşılığında müşteriye fatura (serbest meslek makbuzu) kestiğiniz zaman, bu makbuz üzerinden stopajı müşteri öder. Yıl sonunda sizin ödemeniz gereken vergi, stopaj üzerinden mahsup edilir. Böylelikle gelir vergisi ödememiş olursunuz. (Gelir vergisinin mahsup edilmesi ile ilgili detayları yeminli mali müşavirin hazırladığı yazıdan okumak için tıklayın… ) Ama serbest meslek erbabı olduğunuz için ve fatura kestiğiniz için giderlerinizi masraf olarak gösterdikten sonra KDV vermekle yükümlüsünüz.

Bütün bunlar aklınızdaki soru işaretine cevap olmuştur sanırım.

Şahıs firması mı  yoksa limited şirketi mi?

Freelance çalışanların kendi aralarında en çok tartıştığı diğer bir konu ise şirket açmakla ilgili. Forumlarda ve ilgili sosyal mecralarda gördüğüm kadarıyla, freelance çalışanlar şahıs firması ya da limited şirketi kurmak konusunda kararsız kalıyor. Bunun her iki şirket türü için de geçerli sebepleri var. Ve bu sebepler de, hangisini seçeceğine kişinin kendisinin karar vermesinden başka bir çare bırakmıyor bize. Yine de bu konuda nasıl bir karar vermemiz gerektiğine yardımcı olmak açısından görüştüğüm mali müşavir, konu ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Şahıs firması mı yoksa limited şirket mi kurulmasının daha doğru olacağına, işin büyüklüğüne göre kişinin kendisinin karar verebileceğine değindi. Ama kendisine  göre,  freelance web tasarım işi için başlangıçta şahıs firması açılmasının çok daha avantajlı olduğunu da söyledi.

Neden şahıs firması?

Eğer küçük ölçekli çalışmaya başlayacaksanız, şahıs firmasının avantajları limited şirkete göre çok daha fazla:

  • Şahıs firmasını açmak ve kapatmak çok kolaydır. Yalnızca bir dilekçe ile başvurup açabilir ve bir kaç gün içinde de kapatabilirsiniz. Ancak limited şirketi açmak da kapatmak da oldukça zahmetli ve uzun süreli bir iştir. (kapanması hakim kararına bağlı olarak 2 yılı geçebiliyor.)
  • Şahıs firmasının ilk kurulum masrafları da limited şirkete göre çok daha uygun.
  • Şahıs firması açarak serbest meslek erbabı olarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Böylelikle yıl sonunda gelir vergisini stopaj üzerinden mahsup etmeye hala hakkınız var demektir. Yani gelir vergisi mükellefi olsanız da, kâr kullanımına bağlı olarak herhangi bir vergi yükü ile karşılaşmazsınız. Limited şirketteki kurumlar vergisi gibi bir yükümlülüğünüz de yoktur.
  • Bürokrasi, limited şirketine göre çok daha az olduğundan tabela ve ruhsat gibi prosedürlerle de uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

Bütün bunlarla birlikte, işiniz hali hazırda büyümekte ise yaptırım gücü açısından limited şirketi kurmak daha iyi olur. Bundan sonrasında karar sizin:)

Şirket kurmadan sigortalı olmak

Sanırım freelance çalışanların şirket kurmak istemesindeki nedenlerinden biri de, emekli olmak ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak. Aslında bu imkanlardan yararlanmak için şirket kurmanıza gerek yok. İsteğe bağlı Bağkur’lu olarak kendi sigorta priminizi ödeyebilir ve emekli olabilirsiniz. Ayrıca her Bağkur’lu gibi sağlık hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Tabii ki isteğe bağlı Bağkurlu olmanın da şartları, avantajları ve dezavantajları var. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun ilgili sayfalarından öğrenebilirsiniz.

Yazı dizisinin bu bölümünü hazırlamak için yaptığım araştırmalar sayesinde, şahsen konu ile ilgili bilmediğim bir çok ayrıntıyı öğrenmiş oldum. Öğrendiklerimi de sayısal detaylara  girmeden blogumda yayınlayarak, freelance çalışanlara yardımcı olmaya çalıştım. Vergi, masraf, prim gibi konularda sayısal detaylara girmek istemememin nedeni, aklınızı çok karıştırmak istemeyişimdi. Çünkü önümüzde birden fazla seçenek olunca ve onlarca rakam da işin içine girince, biz işin içinden çıkamaz hale gelebiliriz:) Şirket kurmaya kararlıysanız, beraber çalışacağınız mali müşavire danışarak, kendi tercihlerinize göre değişecek maliyeti ve giderleri tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Freelance çalışanların yasal sorumlulukları başlıklı yazı disinin 3. ve son bölümünde ise başka şirket üzerinden fatura kesmek ve  freelance çalışanların müşteri ile aralarında yaptıkları sözleşmeyi ana konu olarak ele almayı düşünüyorum. Görüşmek üzere…

Yazının devamı: Freelance çalışanların yasal sorumlulukları 3

18 Yorum
  • ayca kuyucu
    Temmuz 27, 2010

    Merhaba

    Yazdiginiz bilgiler benim icin cok aydinlatici oldu, su anda bir sirketle anlasmak uzereyim, sizden ricam freelance calisanlarin musteri ile aralarinda yaptiklari sozlesme ile ilgili acil bilgi vermeniz. Tesekkurler…

    • Ozd
      Temmuz 27, 2010

      Sözleşmeler ile ilgili makaleyi hazırlamaya başladım. bir aksilik olmazsa bu hafta içi yayınlamış olurum. takipte kalın:)

  • Özlem Ercan
    Temmuz 27, 2010

    Merhaba, benim de aklımda olan bir konuyu yazmışsınız.

    Freelance çalışmayı faturasız çalışmakla eşdeğer zannedenlere yazınızı önereceğim.

    Teşekkürler,

    Özlem

    • Ozd
      Temmuz 28, 2010

      Desteğiniz için teşekkürler Özlem Hanım:) ben de freelance çalışmak isteyenlere her fırsatta sizin blogunuzu öneriyorum. İyi çalışmalar dilerim.

  • heptasarim
    Ekim 2, 2010

    O zaman şöyle bir şey düşünülebilir. Fatura istendiğinde gider pusulası kesilmesini isteyebiliriz. Ayda 1 kere olursa sanırım sorun çıkmaz. Ayda 1’den fazla kesilirse serbest meslek erbabı olarak vergi dairesine kayıt yaptırmamız gerekecek. Ardından işlerimiz büyürse bunu ciddiyete taşımak isteyeceğimizden şahıs firması açabiliriz. Baktık ki, büyümeye devam ediyoruz, o halde limited şirketi kurarak kısa, orta ve uzun vadede yol haritamızı çizmiş oluruz 🙂

    Emeklerinize sağlık böyle güzel bir makale için.

    • Ozd
      Ekim 2, 2010

      Evet haklısınız. Sık aralıklarla olmadığı sürece gider pusulası kestirmekte bir sakınca olmayacaktır. Elbette, sonraki süreçte en azından şahıs firması adı altında işinizi yürütmek olmalı.

    • Bronzemoontr
      Şubat 15, 2012

      Merhaba arkadaşlar yazı çok güzel olmus..yazan arkadaş çok teşekkür ediyorum ve ayrıca son zamanlarda bir çok freelance site çıktı…www.sanalisci.com  adında bir siteye kayıt oldum..umarım beklentilerimi karşılar..sizlerle paylaşmak istedim.

  • Armagan
    Ekim 11, 2010

    eğer başka bir firmaya fatura kestirmek durumunda kalırsanız
    sadece %18 kdv istemiyor kesecek firma.
    Yaptığınız iş hizmet olduyğu için şirket için direk kar gözücek.
    %20 kurumlar vergisi / gelir vergisini de üzerine bindiriyor.

    yani 10.000 liralık bir iş yaptınız;

    10.000 / %18 KDV = 1.800 TL
    10.000 /+20 GV = 2.000 TL

    KDV DAHİL 11.800 TL lik fatura kestirdiğinizde kesen firma sizden 3.800 lira para ister.

    şu anda başımda böyle bir dert var ordan biliyorum. belli bir meblanın üzerinde gider pusulası kesemeyebilirsiniz yada iş yaptığınız yer çok kurumsalsa fatura ister o zaman bu parayı ödemek zorunda kalıyorsunuz. alacağınız paranın %38 i gidiyor.

  • web tasarım
    Aralık 9, 2010

    yazınızı okuduktan sonra ilk defa gider pusulası kesilmesini talep ettim verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Şahıs şirketi kurmayı düşünüyorum. Bunun aylık sabit vergi ücreti var mıdır varsa ne kadardır?

  • murat bütün
    Ocak 11, 2011

    teşekkürler güzel bir yazı olmuş bu konuda internette bilgilendirmeler çok az

  • Halit
    Ocak 11, 2011

    Her şekilde devlet haracını alıyor yani. Bence serbest çalışan bir insandan vergi alınması pek mantıklı değil. Çünkü bu insanlar kendi sağlık güvencelerini kendileri sağlıyor, bir ay iş yapsa belki iki üç ay iş yapamıyor. Birde vergiler %38 civarına dayanıyor şahıs firması bile açılsa. Gelde çık işin içinden. Bence tasarım ve bu tarz işleri yapan insanlara standart bir vergi oranı getirilse herkes rahat eder. Misalen tasarım, 3d çizim, grafik, fotoğraf vb. gibi serbest ve emek yoğunluğu yüksek işlerde %10 alırım. Bunları ne kadar sıklıkla yaparsan yap bu vergiyi kendi adına vergi dairesine bildirip ödeyebilirsin dese sevgili maliyemiz. Emin olun birçok insan vergisini öder. Ama böyle karışık ve zaten geçimini zor sağlayan insanları vergi derdine de düşürerecek sistemde büyük esnafta, tek başına çalışanda vergi kaçırmaya devam edecektir. Ayrıca fiyat kırımlarından, pazarlık saçmalıklarından, zaten emek işi düşük fiyata yap diyen, piyasanın büyük çoğunluğunu oluşturan müşterilerden hiç bahsetmiyorum. Büyük balık zaten formalitelerini yerine getirip oturtuyor düzenini. Ama küçük işler yapan insanlara destek ve prosedürü az standartlar getirilmeli bana göre.

  • bakırköy bosch servisi
    Ocak 17, 2011

    Bir freelance çalışan olarak çok faydalandım emeğinize sağlık.

  • kaprisli
    Mart 14, 2011

    verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim

  • karaaslan
    Mart 14, 2011

    detayları kaçırmamışşınız teşekürler

  • kaprisli
    Mart 14, 2011

    verdiğiniz bilgi için teşekür ederim

  • Karaaslan_06
    Ocak 30, 2012

    teşekürler bilgiler için

  • Suna Calis
    Kasım 24, 2012

    merhaba,
    verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, benim için umut verici oldu. 
    ben yazılım üretiyorum. ürettiğim yazılımın bedeli 500 TL’den 200bin TL’ye kadar değişebiliyor. sorularım;

    1-tek seferde 200bin TL’lik gider pusulası kestirmek beni ya da müşterimi hukuksal veya mali açıdan sıkıntıya sokar mı

    2-ürettiğim iş bir yazılım ve müşterime yazılımı bir meta olarak satıyorum. iki tarafın da haklarını korumak adına gider pusulası ile ben telif haklarımı koruyabilir miyim ve müşterim programımın kullanım haklarını satın aldığını  ispat edebilir mi? yoksa bu durumu bir sözleşme aracılığıyla mı sağlamalıyız

    teşekkür ve saygılarımla

  • Arzum
    Haziran 29, 2017

    Merhaba,
    Yazınız çok aydınlatıcı olmuş. Bu zamanda, bu kadar detaylı ve bilgilendirici yazılar bulmak zor. Emeklerinize sağlık. Blogunuzu takipteyim 🙂

Yanıtla