Prestashop: Ücretsiz hazır e-ticaret sistemi

Kendinize ait bir e-ticaret siteniz olsun istiyorsunuz ve nereden ve nasıl başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız sorun değil! Bu makalede size en çok kullanılan ve ücretsiz indirip sunucunuza kurabileceğiniz, açık kaynak kodlu alışveriş sistemi olan Prestashop‘u tanıtacağım. Prestashop konusunda tecrübe edinmiş web tasarımcıların ve site sahiplerinin de ilgisini çekecek bir şeyler var elbette; Prestashop ile yapılmış e-ticaret sitelerini inceleyerek kendi sitenizi gözden geçirip daha profesyonel bir görünüş için düzenleme yapabilirsiniz. Çünkü bu siteler Prestashop’la yapıldığına inanılmayacak kadar iyi görünüyorlar.

Önce bu işe yeni başlayacaklar için Prestashop’un ne olduğu ile başlamakta fayda görüyorum.

Prestashop nedir?

Prestashop, ücretsiz indirip kullanabileceğiniz ve aynı zamanda açık kaynak kodlu olduğu için istediğiniz gibi düzenleyip geliştirebileceğiniz, PHP tabanlı bir e-ticaret yönetim sistemidir. Bana kalırsa en iyi açık kaynak kodlu e-ticaret sistemi de diyebilirim. Şu ana kadar 50.000‘in üzerinde üyesi, 33.000 civarı da Prestashop kullanan alışveriş sitesi bulunuyor. Ki bu rakamlar açık kaynak kodlu bir sistem için hiç de azımsanacak küçüklükte değil.

Bir çok insanın bu sistemi kullanma sebebi ise aynı: Hızlı ve kolay kurulumu ve modül yapısı ile kolaylıkla düzenlenebilir ve geliştirilebilir olması. Birazcık Php, Html ve CSS bilgisiyle sistemi istediğiniz gibi düzenleyebilir, kendi temanızı oluşturabilirsiniz. Eğer düzenleme konusunda hiç bir teknik bilginiz ve deneyiminiz yoksa hazır temalarıyla ve modülleriyle zaten işinizi rahatlıkla görebilecek bir alışveriş sitesi hazırlayabiliyorsunuz.

Prestashop’un sadece ön planda değil, arka planda da aynı derecede kullanışlı bir yapıya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ürün girişi ve düzenlemesi, sipariş yönetimi, kategori düzenlemesi, modül yönetimi gibi ayarları olan çok kolay ve kullanışlı bir yönetim paneli var.

Şimdi genel olarak hem sitedeki hem de yönetim panelindeki özellikleri sıralayalım.

Arayüz özellikleri

  1. Anasayfada “yeni ürünler”, “en çok satanlar” gibi özel ürün bölümleri
  2. Ürün detay sayfaları
  3. Alışveriş sepeti yönetimi
  4. Müşteri kaydı ve üyelik hesabı yönetimi
  5. Sınırsız ödeme yöntemleri (Kredi kartı, taksit seçenekleri, havala-eft vs)
  6. İletişim formu
  7. Bilgilendirme sayfaları (Kullanıcı sözleşmesi, site kuralları, hakkımızda vs)
  8. RSS Özelliği

Yönetim Paneli özellikleri

  1. Gelişmiş metin editörü
  2. Sınırsız kategori ve alt kategori ekleme
  3. Sınırsız para birimi ekleme
  4. Kullanıcı yönetimi
  5. Sipariş yönetimi
  6. Modül yönetimi
  7. SMS ve mail ile bilgilendirme
  8. Düzenlenebilir sipariş durumu ve teslimat duyuruları
  9. Satış raporları
  10. Farklı dil seçenekleri
  11. Permalink ve Friendly URL özelliği
  12. SSL Şifreleme

Sistemi, hem görünüşüyle hem de yönetim paneli ile birlikte test edebileceğiniz demo sayfası da var. Yönetim panelini test edebileceğiniz kullanıcı bilgileri:

Username: demo@prestashop.com

Password: prestashop_demo

Detaylı bir giriş bölümünden sonra artık Prestashop kurulumu ile ilgili rehber bölümüne geçebiliriz. Ama öncelikle Prestashop’u kurmak için hosting kiralamadan önce sunucu ile ilgili sistem gereksinimlerini dikkate almanızda fayda var.

Prestashop İçin Sistem Gereksinimleri

  1. Linux, Unix or Windows OS
  2. Apache 1.3 or IIS 6 web server
  3. PHP 5.0 ya da daha üstü
  4. MySQL 5 ya da daha üstü

Prestashop Kurulumu

Prestashop kurulumu için sistem gereksinimlerini sağlayan bir sunucu kiraladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey Prestashop sistemini ücretsiz olarak indirmek. Prestashop’un son Türkçe sürümünü bu adresten indirebilirsiniz.

Daha sonra da PDF formatındaki ayrıntılı ve Türkçe Prestashop Kurulum rehberini bu linkten indirebilirsiniz. Rehberde anlatılan bütün adımları sırasıyla uyguladıktan sonra Prestashop’u sunucunuza sorunsuz olarak kurmuş olacaksınız. Bundan sonrasında geriye, modül ve tema yüklemek gibi istediğiniz değişiklikleri yaparak yönetim panelinden etkinleştirmek kalıyor.

Modül yüklemek

Prestashop’ta bütün uygulamalar ve bölümler modül sistemi ile çalıştığı için kendi sitenize uygun modüllere ihtiyacınız olacak. Modülleri Prestashop.com, Presta-tr.com gibi sitelerden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Gerekli modüllerin yüklenmesi çok basit bir işlemden oluşuyor. Aşağıdaki işlem sırasını uygulamanız yeterli.

  1. Bilgisiyarınıza indirdiğiniz modülü klasör halinde sunucunuzdaki /modules klasörüne FTP aracılığıyla kopyalayın.
  2. Yönetim paneline girin ve “Modüller” sekmesinden modülü bulup “yükle” butonuna basın.
  3. Bazı modülleri yükledikten sonra “Düzenle” (ya da “Konfigure”) linki belirir. O linki tıklayarak modülle ilgili gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Hepsi bu kadar.

Tema Yüklemek

Prestashop kurduktan sonra sitenizin daha güzel bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız internette ücretsiz yayınlanan Prestashop Temaları’ndan faydalanabilirsiniz. Türkçe Prestashop temaları için prestashopturkiye.com ve presta-tr.com sitelerini tavsiye ederim. Tema yüklemek te modül yüklemek kadar basittir. Aşağıdaki işlem sırasını izleyin, yeter.

  1. Temayı bilgisayarınıza indirin ve klasörü zip dosyasından çıkarın.
  2. Temayı klasör halinde sunucunuzdaki /themes klasörüne kopyalayın.
  3. Yönetim panelinde bulunan Ayarlar sayfasından Görünüş sekmesine tıklayın.
  4. Açılan sayfada yüklediğiniz temaları görebilirsiniz. İstediğiniz temayı seçerek “Kaydet” butonuna basın.

Böylelikle alışveriş siteniz daha güzel bir görünüme sahip olacaktır.

Yine de bence Prestashop’un tek zayıf noktası arayüz tasarımı ve internette gezinen hazır temaların yetersiz tasarımlara sahip olması. Profesyonel görünen tema bulmak da malesef çok zor. Bu noktada daha iyi bir arayüz tasarımı için Php ve Html bilgisi olan birilerinden yardım alabilirsiniz. Zira bazı Prestashop kullanıcılarının sitelerini ne kadar profesyonel düzenlediğini gördükçe kendi siteniz için de aynı düzenlemeyi yapmak isteyebilirsiniz. Böylece daha fazla müşteri kazanma ve daha çok satış yapmak için doğru bir adım atmış olursunuz.

Aşağıda Prestashop kullanan profesyonel görünümlü e-ticaret sitelerini görebilirsiniz.

Prestashop kullanan güzel alışveriş siteleri

Hepsi yabancı dilde olsa da Prestashop’un klasik görünümünden ne kadar farklı ve profesyonel düzenlenebileceğine dair en doğru örnekler olduğunu düşünüyorum.

1. La Biohème

2. Contentin Café

3. Chic Art

4. Kapsys

5. I got Style

6. Nocturno 9

7. Diver Inside

8. Camisetas Geek

9. Onze Mètres Carrés

10. Design and Furniture

Siz de alışveriş sitenizde Prestashop kullandıysanız, site adresinizi bu makaleye yorum yazarak ekleyebilir, sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz.

30 Yorum
  • ilhan uzan
    Mart 30, 2010

    makale oldukca faydalı olmuş.teşekkürler..esnek yapısıyla ve şık görününümüyle presta benimde tercihim oldu.şu an için presta kullanımımı geliştirmek için ögrenme aşamasında olsamda kısa sürede e-ticaret sistemimi yine presta ile faaliyete gecirecegim.bu ücretsiz sistemi e-ticaret düşünenler için öneririm…

  • Sece
    Mart 30, 2010

    MErhaba,
    Prestashop ile tanışalı çok olmadı.
    Ama hani derler ya;”Sevdim, Kanım ısındı”
    İşte öyle bir şey var.
    Dünya üzerinde bu konu ile ilgilenen bir sürü arkadaşınız oluyor birden bire size yardım edecek.
    Bir sorununuz ya da sorunuz olduğunda mutlaka sorunuzu yanıtlayacak iyi bir arkadaş bulunuyor.
    Yardımlaşma ve paylaşım had safhada.
    Dedim ya;”Sevdim, Kanım ısındı…”
    Sevgi ve saygı ile dostçakalın.

  • Murat Kara
    Mart 31, 2010

    magentoyu (http://www.magentocommerce.com) denedinizmi?

  • is-mail
    Nisan 1, 2010

    bence magento daha iyi sanki

  • Hakan Guzelgoz
    Nisan 19, 2010

    Merhabalar,
    Uzerinde calistigim ve bayanlara hitap edecek yeni bir e-ticaret sitesi icin tasarimda yardimci olabilecek deneyimli ve iyi is yapabilen Web Designer ve Tema tasarimcisi ariyorum.
    Yabilacak is:
    1. Logo, renk, birkac statik banner resim ve tema tasarimi
    2. Bu temanin Prestashop’a uygulanmasi (CSS ve gerekirse birkac Template tpl degisikleri).

    Onemli olan temiz, sade, minimalist, guzel ama bir o kadarda islek, guven veren bir site yapmak. Isin zamaninda yapilmasi ve temiz is olmasi uzerinde cok hasasimdir.

    Prestashop ile biraz deneyimim var – mesela bir sene once http://www.carpetview.com sitesini yaptim – fakat design isinden pek anlamam.

    Ilgilenen arkadaslar info@carpetview.com adresine yazip bana ulasabilirler. Portfolyonuzu ve daha once yapmis oldugunuz isleri lutfen gonderin.

    Teserkurler,
    Hakan.

  • mahsum yavuz
    Temmuz 2, 2010

    merhaba presta gerçekten kaliteli . fakat prestashop ta nasıl üst menü ekleniyor…

  • kaan turkoğku
    Ağustos 4, 2010

    http://www.evimdeolsun.com presta ile hazırlanmış bir site ben bu siteyi gördükten sonra presta kullanmaya karar verdim. yazı gerçekten bilgilendirici, emeğinize sağlık.

  • Bera Ramazan
    Eylül 8, 2010

    Teşekkürler çok güzel anlatmışsınız.

    Fakat eklemek gerekirse prestashopun son türkçe sürümlerini ve ücretsiz temalar ile birlikte ücretli yada özel tamaları da İsmim yazılı olduğu yeri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Ahmet Demirbaş
    Ekim 28, 2010

    Prestashop harika bir sistem. Ne yazıkki bayii modulü heniz yok. gruplandırma sistemide hata veriyor. Umuyorum kodlama bilgisine sahip arkadaşlar yeni moduller geliştirirler.

  • Tugba Kaya
    Kasım 23, 2010

    ben prestashopu kendı bılgısayarıma kurdum kendıme göre değiştirdim ama internete nasıl koyabılırım bılmıyorum adres satın aldım.cute ftp programı kullanıyorum amaprestasopu nsl ıntrnte koyucgmıbılmyrm.en kısa surede cevap verırsenız sevınırım smdıden tskrler

  • ercan
    Aralık 1, 2010

    ben tasarımcıyım. müsterinin bana resim upload edip kredi kartı bilgilerini dolduracağı bir site istiyorum.bu resme bakarak tasarım yapılacak ve müsteriye ürün yollanacak. aceba Prestashop ile dosya upload işlemi gerçekleştirilebiliyor mu? bilenler lütfen cevap versin. teşekkürler.

    • svcn
      Aralık 7, 2010

      böle bi uygulamayı kullanan bir site var prestashop ile yapılmıs adresi scriptsdownload.org istersen iletişim kısmından site yöneticisine mesaj bırak gün içerisinde geri düönüş yapıolar yardımcı olucaklarını düşünüorum sana

  • ankara evden eve
    Aralık 19, 2010

    Prestashop harika bir sistem.tesekkürler

  • konforayakabi
    Ocak 2, 2011

    merhabalar ben sistemi kurdum sistem sırasında admin paneli için istenen maili ve şifreyi girdim kurulumu tamamladım admin panele girdim fakat admin panelde şifre ve kullanıcı kabul etmemekte hemen veritabanınndan baktım bir adet admin göstermekte onun kullanıcı adıda pub@prestashop.com şeklinde şifre md5 şeklinde şifrelendiğinden giremedim tekrar kurdum yine aynı sorun

  • bosch servis
    Ocak 4, 2011

    ilk defa görüyorum bu hazır temaları cidden şahaneymiş.Elinize sağlık.

  • Mahir Ak
    Ocak 5, 2011

    Gayet güzel olmuş makale teşekkürler

  • Varunaweb
    Ocak 21, 2011

    Ozd. tasarıma bir sorum olacaktı Eğer e-ticaret faaliyetin olmuş olsaydı kullanışlık açısından Prestashop mu yoksa wordpress in commerce eklentisini yada worddpress e ait e-ticaret temalarından birinimi kullanırdın ?

  • Tasarım Plaza
    Mart 28, 2011

    Yeni tema var mı ?

  • su arıtma
    Mayıs 25, 2011

    teşekkürler güzel bir makale olmuş

  • Kamera Alarm
    Haziran 12, 2011

    ben 2 yıldır presta kullanıyorum ve çok memnunum

    sitem http://www.kamsis.com

  • Melih Doğan
    Temmuz 26, 2011

    magento e-commerce demiş murat kara isimli arkadaşımız.

    kullanabileceğim en uzak e-alışveriş portalı. tasarım açısından, kullanılabilirlik açısından çok zor bir sistem.
    tavsiye etmem. ama prestashop derseniz her şekilde prestanın arkasındayım…

  • Alarm Sistemleri
    Ağustos 6, 2011

    Presta shop çok özel bir e-ticaret scripti, makale için teşekkürler, gayet bilgilendirici yazı olmuş.Google +1 verdim makaleye.

  • Tasarım 365
    Ağustos 10, 2011

    Presta ile hazırlanan bir sitede ben göstereyim size presta ile neler yapılabileceğine siz karar verin. Bukadar esnek bir script daha görmedim.

    http://www.bayansepeti.com

  • Sercan
    Kasım 1, 2011

    Presta fena sayılmaz, OpenCart takipte

    Presta ile yapılan Sitelerimiz, istek olursa tema yapılır.

    http://www.dioskorides.net
    http://www.hekimbasi.net

  • Afacan
    Kasım 23, 2011

    bayansepeti.com sitesi cok guzel. presta ile yapmanız ne kadar surdu acaba?

  • çiçek siparişi
    Aralık 10, 2011

    makaleniz gerçekten çok faydalı olmuş. E-ticaret sitesi kurarken kullanılan sistem önemli.

  • herbalife
    Nisan 30, 2012

    Makale çok güzel ve anlaşılır. Bir tane e-ticaret sitem var, ikincisini açmayı düşünüyorum. PrestaShop’u kurabilirim. Makale için çok teşekkür ederim.

Yanıtla